Догори
Дати відгук

Основні правила фотозахисту: поради від експерта

Не варто вишукувати секретні інгредієнти на сонцезахисних кремах.

2 хв на прочитання17 Червня 2024, 16:14
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Замість того, щоб вишукувати секретні інгредієнти на сонцезахисних кремах, важливо дотримуватись простих, безпечних та ефективних рівнів фотозахисту, наголошує кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Рівень 1. Ви не обгорите на сонці, якщо вас немає на сонці. Перебування всередині приміщення й уникнення прямих променів — чи не найнадійніший спосіб захисту (не забувайте про відбите світло). Обмежте час перебування на вулиці під час найінтенсивнішого ультрафіолету (11-15.00 як мінімум).

Рівень 2. Капелюх та одяг. Вашу сітківку, обличчя та шию захистить крислатий капелюх, а довгі рукави та штани — решту тіла. Закриваючи одягом шкіру, ви зменшуєте ризик обгоріти. Пам'ятайте, що різні види тканини мають дуже різну проникність від сонця.

Рівень 3. Захистіть шкіру. Достатнє зволоження, гарне харчування, повноцінний сон, поступове збільшення УФ-навантаження — це важливо для шкіри. Особливо тут важливі каротиноїди — жиророзчинні сполуки, які накопичуються у сітківці та шкірі й можуть безпосередньо захищати її від УФ. Їх багато у помідорах, моркві, капусті, какао. Можна пропити курс 2-3 місяці для фотозахисту та здоров'я шкіри: астаксантин 10-12 мг, лікопен 20, а для сітківки — лютеїн 20 мг.

Рівень 4. Сонцезахисний крем і сонцезахисні окуляри. Можуть бути гарним ситуативним рішенням, якщо вам справді потрібно бути на небезпечному сонці. Пам'ятайте про небезпечну їхню властивість: вони створюють ілюзію захищеності, в окулярах ви недооцінюєте інтенсивність ультрафіолету, а намастившись, почуваєтеся повністю захищеним, що, звісно, не так. Окрім цього, щоби крем працював як потрібно, він вимагає постійного оновлення. Можна також згадати про виявлені численні свідчення його потенційно негативного впливу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.