В Україні органічні овочі в теплицях вирощують лише сім фермерських господарств. Як повідомляє agronews.ua, іце зважаючи на високий попит на таку продукцію і націнку, яка може становити 50-100%.
"Вхід у сегмент органічного овочівництва для закритого ґрунту дешевший: 20-30 тис. грн на рік коштуватиме органічна сертифікація, 10 тис. грн – аналізи продукції. В цілому, 50 тис. грн на рік – невелика сума для господарства", - говорить Лариса Шедей, старший науковий співробітник Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. А. Соколовського.
За підрахунками Organic Business School, тепличний комплекс, площею 1000 кв. м, для вирощування органічної зелені потребує понад 4 млн грн інвестицій. Окупиться він приблизно за два роки, враховуючи, що органічна продукція може бути на 30, і навіть на 1000% дорожчою за звичайну.
За словами науковиці, польові культури в органічному виробництві вирощувати, зберігати і транспортувати набагато простіше, тому 95% виробників органічної продукції в Україні віддають перевагу зерновим та технічним культурам для вирощування в своїх господарствах.
"Більшість з тих, хто зважився побудувати бізнес на вирощуванні органічних овочів у закритому ґрунті, раніше зіткнулися з відсутністю якісних овочів для своїх дітей" - , стверджує Шедей.
При цьому попит на органічні овочі, навіть незважаючи на їх більш високу ціну, дуже високий. Наприклад, органічна сімейна ферма на Сумщині реалізує огірки і помідори на місцевому ринку з націнкою в 50–100%, і покупці готові платити таку ціну. Хоча для них важливіші смакові якості, ніж органічний сертифікат.
Нагадаємо, Мінекономіки створило проєкт підтримки аграріїв до 2023 року