ООН визначила 5 універсальних корисних звичок у харчуванні
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН проаналізувала рекомендації національних служб здоров'я понад 100 країн світу і визначила 5 універсальних корисних харчових звичок, яких рекомендують дотримуватися більшість з них.
1. Їжте багато овочів і фруктів. Деякі уряди дуже чітко вказують на кількість фруктів і овочів, які ми повинні споживати щодня. Наприклад, Греція каже, що шість, Коста-Ріка та Ісландія рекомендують вживати по п'ять штук фруктів-овочів. Канада навіть вказує колір овочів – один темно-зелений і один помаранчевий овоч на день. Розміри порції можуть відрізнятися залежно від країни, однак усі рекомендують їсти багато свіжих овочів та фруктів щодня.
2. Слідкуйте за споживанням жирів. У різних рекомендаціях згадується про необхідність зменшення споживання твердих насичених жирів та даються рекомендації щодо заміни тваринних жирів рослинними оліями. У Греції рекомендується оливкова олія, у В'єтнамі – кунжутна або арахісова олія. Все залежить від доступності та культурних уподобань кожної країни.
3. Зменшіть споживання їжі та напоїв з високим вмістом цукру. У кожній країні рекомендують дотримуватися дієти з низьким вмістом цукру та надавати перевагу фруктам перед обробленими солодощами або солодкими напоями.
4. Зменшіть споживання натрію й солі. Нігерія рекомендує зменшити використання кубиків бульйону; Мальта рекомендує обмеження щодо готової їжі з високим вмістом натрію. З іншого боку, Колумбія пропонує обмежуватись у споживанні переробленого м'яса, консервів та фасованих продуктів, які зазвичай мають високий вміст солі. Усі країни згодні, що дієти з меншою кількістю солі кращі для вас.
5. Пийте воду регулярно. Усі знають, що звичайна вода є найкращим втамовувачем спраги. Звісно, спочатку слід переконатися, що вона безпечна для пиття.
Читайте також: М’ясо провокує передчасну смерть та глобальне потепління