Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • ООН реєструє все більше нових випадків ВІЛ-інфекції у Східній Європі та Центральній Азії. Україна посідає особливе місце

ООН реєструє все більше нових випадків ВІЛ-інфекції у Східній Європі та Центральній Азії. Україна посідає особливе місце

Однак у глобальному масштабі кількість знижується.

2 хв на прочитання26 Липня 2024, 14:14
Червона стрічка символізує солідарність із ВІЛ-позитивними людьми та тими, хто страждає від СНІДу в усьому світі. Зображення згенероване ШІ Червона стрічка символізує солідарність із ВІЛ-позитивними людьми та тими, хто страждає від СНІДу в усьому світі. Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Організація Об'єднаних Націй спостерігає постійне зростання кількості нових випадків ВІЛ-інфекції в країнах Східної Європи та Центральної Азії протягом останніх кількох років. Про це йдеться у звіті, представленому Програмою ООН з ВІЛ/СНІДу на початку Всесвітньої конференції зі СНІДу в Мюнхені, розповідає Die Zeit.

Згідно з доповіддю, у 2023 році в цьому регіоні світу було зареєстровано 140 000 нових випадків інфікування, що на п'яту частину більше, ніж у 2010 році. За даними доповіді, особливо часто вірусом інфікувалися жителі Росії, України, Узбекистану та Казахстану. Однак загалом кількість нових випадків інфікування у світі знижується.

У згаданому регіоні від СНІДу також померло більше людей. Згідно зі звітом, у 2023 році було зафіксовано 44 000 смертей, що на 34 % більше, ніж у 2010 році. ООН вказує на той факт, що програми тестування і лікування недоступні для багатьох людей в цих країнах, як на можливий фактор, що сприяє цьому. Особливо це стосується найбільш уразливих груп, таких як «секс-працівники, чоловіки, які мають секс із чоловіками, трансгендерні люди та споживачі наркотиків».

Обмежувальні закони, стигматизація і недостатнє розширення заходів з профілактики ВІЛ для груп ризику ускладнюють боротьбу з вірусом у цих країнах, повідомляє ЮНЕЙДС. До них належать, наприклад, заборона секс-роботи та подекуди криміналізація зберігання невеликих кількостей наркотиків. Згідно з інформацією, зростаюча частка нових випадків інфікування ВІЛ може бути пов'язана з сексуальними контактами чи використанням інфікованих шприців. 

Наприклад, у Киргизстані та Таджикистані багато людей, які вживають ін'єкційні наркотики, уникають звернення за медичною допомогою через страх стигматизації та дискримінації. В інших країнах стримуванню епідемії ВІЛ перешкоджають політичні заворушення, такі як збройні конфлікти.

Згідно зі звітом, Україні вдалося зберегти свої послуги у сфері ВІЛ, зокрема надання лікування, незважаючи на війну. Проте війна, а також численні економічні та політичні проблеми створюють довгострокові ризики в боротьбі з вірусом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost