Кожен рік світ долає чергові проблеми, проте голод залишається однією зі сталих проблем людства.
Гендиректор Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) Цюй Дун’юй закликав за рахунок впровадження інновацій і передових технологій нарощувати стале виробництво продуктів, що становлять основу здорового способу життя, та скорочувати їх втрати і псування. Як пише golos.com.ua, гендиректор зазначив, що пандемія COVID-19 змусила людство шукати нові шляхи боротьби з голодом і неповноцінним харчуванням.
Проголошений 74-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН рік — це можливість підвищити обізнаність щодо важливості овочів і фруктів для кожного з нас, продовольчої безпеки та здоров’я.
Овочі та фрукти — цінне джерело клітковини, вітамінів і мінералів, корисних фітохімічних речовин. ФАО та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують кожному дорослому щодня з’їдати їх не менш як 400 грамів — це сприятиме профілактиці хронічних недуг, зокрема раку, діабету, хвороб серця, ожиріння, і дасть змогу не допустити дефіциту мікроелементів.
В ООН закликають країни розглядати Міжнародний рік овочів та фруктів як можливість вдосконалити інфраструктуру і методи ведення сільського господарства та в такий спосіб підтримати дрібних сільгоспвиробників. Адже для фермерів такий товар може стати надійним джерелом доходів.
Гендиректор зазначив, що у плодоовочевому секторі втрати та псування продукції залишаються проблемою, і що «критичної важливості набувають підходи, засновані на застосуванні інноваційних технологій», які здатні «забезпечити підтримку безпеки і якості, продовження термінів зберігання свіжих овочів та фруктів і збереження їхньої харчової цінності». Поки що, повідомляє ФАО, 50 % вітамінної продукції, виробленої в країнах, що розвиваються, втрачається на різних ланках ланцюжка від збору врожаю до споживання.
Нагадаємо, що в новому році зросте ціна на хліб і яйця, на відміну від гречки — експерт.