Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Онлайн-референдум про вихід з РФ добігає кінця: для чого він потрібен і чому російська влада намагається фальсифікувати результати

Онлайн-референдум про вихід з РФ добігає кінця: для чого він потрібен і чому російська влада намагається фальсифікувати результати

«Логічно з їхнього боку, хоч і ницо — знецінювати голоси громадян, яких вони вважають "своїми", до рівня голосу бота».

5 хв на прочитання15 Липня 2023, 23:03
Поділитись:

Спливають останні години онлайн-референдуму про вихід зі складу РФ, який проводять п’ять російських регіонів — Чувашія, Карелія, Бєлгородська, Воронезька та Новгородська області. Цей захід викликав певний резонанс і в самій Росії, і за її межами. Ми поговорили про це з його організаторами — на жаль, поки що більшість із них, навіть перебуваючи в більш безпечних місцях, змушені зберігати анонімність.

Що може змінити онлайн-референдум

Здавалось би, які наслідки може мати референдум, який проводиться онлайн? Однак його організатори запевняють, що хоч захід і віртуальний, проте наслідки матиме цілком реальні.

«Нами, бєлгородцями, було прийнято рішення про запуск процесів виходу зі складу ОЗУ "Російська федерація". Одним із них у нинішніх політичних та технічних умовах ми знаходимо онлайн-референдум. Легітимність такого голосування під час Гібридної війни, безперечно, хистка. Але іншого інструментарію, на жаль, у нас зараз немає», — констатує офіційний лідер партизанського руху «БНР», основоположник ідей Бєлгородської народної республіки Роман Стригунков

«Наслідки онлайн-референдуму суто медійні + формалізація того, що ми робимо. Ну і ще надія, що його підхопить вата і яскраво з цього приводу горітиме. Якщо трохи серйозніше, то ми маємо організацію, в якій ми всі одне одного визнаємо в заявлених і обговорених межах, тобто не маємо одне до одного жодних претензій. На підставі цього ми складаємо зразкову карту того, чим у результаті все закінчиться», — пояснює керівник руху «Воронезька республіка».

Він упевнений, що так чи інакше, подібні кроки цементують ідею незалежності у свідомості мас.

«Референдум дозволяє нам легітимізувати демократичним шляхом нашу боротьбу та подальші дії щодо звільнення від московської тиранії та здобуття незалежності», — додає засновник, лідер та ідеолог ОВОД «Свобода та Воля».

Він розповідає, що якщо за результатами референдуму волею народу буде обрано незалежність, то подальші дії новгородської організації виглядатимуть так:

✔ Буде проведено збори представників опозиції й організацій для створення та підписання декларації незалежності Новгородської вічової республіки.

✔ Верховна Рада та інші закордонні організації отримають запит про визнання незалежності Новгородської вічової республіки.

✔ Україна, Ічкерія та низка інших визнаних держав зможуть визнати незалежність Новгородської республіки.

✔ Буде продовжено роботу з легітимізації новоствореної держави, що дозволить залучити підтримку на Заході.

✔ Буде продовжено боротьбу за деокупацію Новгородської республіки.

✔ Буде організовано електронне голосування для виборів представників дипломатичного корпусу Новгородської республіки.

Роман Стригунков запевняє, що вже найближчим часом на основі референдуму жителі Бєлгородщини намагатимуться легітимізувати «своє визнане право на самовизначення» в очах міжнародної спільноти.

«Розраховуємо, що нас визнають. Насамперед Україна та країни Балтії. Принаймні швидше, ніж окуповані Північна Осетія, Абхазія та Придністров'я. Пригожинський путч і значні просування РДК у Білгородській області РФ цілком продемонстрували не зовсім і здатність злочинців РФ, що прогнили, з контролю за територією», — наголошує він.

Тобто онлайн-референдум є не самоціллю, а лише одним із кроків до розпаду РФ внаслідок здобуття незалежності її суб’єктами (бодай частково).

Що показує онлайн-голосування

Через технічні несправності та ситуацію на Бєлгородщині у зв’язку з діями РДК й Легіону «Свобода Росії» було вирішено зрушити старт референдуму на 1 липня, хоча його проведення планувалося на два тижні раніше.

Хід голосування не був простим – співвідношення сил постійно змінювалося, особливо в деяких регіонах. На момент написання цього матеріалу в голосуванні взяло участь майже 4,5 млн громадян РФ. Ось так виглядають цифри.

Легко можна помітити, що в різних регіонах настрої також різні. Проте на результати також можуть впливати й такі чинники, як ступінь освітленості референдуму у тих чи інших регіонах, ступінь залучення населення, а також реакція місцевої влади.

Наприклад, у Воронезькій області нещодавно голоси за і проти незалежності ділилися практично навпіл, та й зараз перевага «незалежників» незначна. Очільник «Воронезької республіки» пояснює це тим, що «нагнали ботви».

«Результати тримаються на десятих відсотках переваги, і то лише завдяки широкому розголосу. Хтось дуже не хоче бачити позитивний результат, тому кидає ботів», — говорить він.

Аргументуючи цю тезу, воронежець наголошує, що кількість голосів поповзла вгору відразу після відкриття голосування, опівночі. І до певного моменту там переважали голоси проти.

«Ви би повірили, що 20000 людей чекали півночі, щоб проголосувати проти референдуму, який ти навіть не сприймаєш усерйоз? Хочуть показати адекVатний народ, який перемагає регіоналістів-фриків навіть на їхньому полі бою. Логічно з їхнього боку, хоч і ницо — знецінювати голоси громадян, яких вони вважають "своїми", до рівня голосу бота, який коштує навіть не копійку», — переконаний він.

Що ж, до остаточних результатів референдуму залишилося зовсім мало часу. Але в будь-якому разі вже зрозуміло, що прихильники ідеї незалежності цих регіонів отримали козир, який допоможе їм продовжувати цю партію.

Нагадаємо, п’ять суб’єктів РФ почали онлайн-референдуми про незалежність, є перші результати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023