Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Олешківські піски: чим українська пустеля вабить туристів (ФОТО, ВІДЕО)

Олешківські піски: чим українська пустеля вабить туристів (ФОТО, ВІДЕО)

Мало мати пустелю. Треба ще вміти її креативно використовувати.

3 хв на прочитання02 Жовтня 2021, 13:24
Фото: Наталія Скорик Фото: Наталія Скорик
Поділитись:

Піщаний масив Олешківські піски (Херсонщина) — один із найбільших у сухостеповій частині Європи. Він розташований у лівобережній частині пониззя Дніпра, до нього належать сім піщаних горбистих арен — Каховська, Козачелагерська, Келегейська (Олешківська), Збур’ївська, Іванівська та Кінбурнська, а також Чалбаська (Виноградівська). Довжина Олешківських пісків — 150 км, ширина — до 40 км, загальна площа — 19,9 тис. га.

Фото: Анатолій Назарук

Екскурсовод Наталія Скорик пояснює, що, хоч Олешківські піски часто називають пустелею, це не зовсім правильно. За температурним режимом та кількістю опадів їх можна швидше віднести до напівпустель. Улітку пісок нагрівається до 70 °С, і гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розгонять дощові хмари. Трапляються тут і піщані бурі, під час яких не видно ані неба, ані сонця. Та й у гарну погоду туристам слід бути обережними: серед барханів легко заблукати.

Фото: Лана Світла

Відомо, що в Олешківських пісках на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро із дуже смачною водою. Проте науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, бо тоді знизиться рівень води, і ліси не зможуть стримувати піски.

«Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилися порівняно недавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися», — розповідає екскурсовод.

Фото: Наталія Скорик

Раніше в Олешківських пісках був розташований військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбардування льотчики з країн Варшавського договору.

Сьогодні ж Олешківську пустелю облюбували туристи, фотографи та любителі екстремальних подорожей на квадрациклах. Проводяться тут і мистецькі акції.

Відео: Оксана Глєбушкіна

«Типовий Херсон» розповідає, що мальовнича Олешківська пустеля приваблює дедалі більше цікавих чи не з усіх континентів Землі. Тільки за цей рік її вже відвідали 106 іноземців з США і Канади, Китаю, Польщі та Німеччини, Австрії та Швейцарії, Молдови. Але потік відвідувачів з України все ж значно потужніший. Завідувачка відділом еколого-просвітницької роботи та рекреації Національного природного парку «Олешківські піски» Алла Лазарєва звітує, що цьогоріч у нацпарку вже встигли побувати 14 046 екскурсантів з різних куточків держави – від Києва до Чернівців. Це значно перевищує результат усього минулого року, коли гостей набралося 11 866 осіб. 

«І кожен знаходить тут для себе щось цікаве та неповторне: хтось захоплено медитує на барханах, хтось знімає відеокліпи чи цілі фільми із подіями на тлі дивовижних краєвидів чи випробовує сили у екстремальному туризмі, або просто милується недоторканною природою. Особливо багато люду прибуває з Західної України: для горян потрапити до справжньої пустелі, хоч і не такої великої, як Сахара чи Атакама, це все одно, що висадитися на іншу планету: довкола суцільні відкриття», — ідеться в повідомленні.

Також ми розповідали, що в заповіднику Асканія-Нова збираються продати частину рідкісних тварин, щоб прогодувати решту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання57 хвилин тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання9 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора