Догори
Дати відгук

Один аналіз рятує життя: розповідає кардіолог

Звісно, якщо зробити цей аналіз вчасно.

3 хв на прочитання21 Травня 2022, 00:42
Поділитись:

Є один аналіз, зробивши який, можна не лише врятувати собі життя, а й якісно змінити наступні 30-40 років. Про нього розповідає лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Вона говорить, що у 75 % випадків людина вперше потрапляє до кардіолога на швидкій допомозі, і лікар змушений боротися з катастрофою, що вже склалася, а не займатися її профілактикою. Хоча профілактика завжди простіша, дешевша, приємніша для пацієнта, ніж будь-яке лікування.

«Тому сьогодні ми відмотаємо подібний сценарій на 10-20-30 років тому і уявімо, що людина прочитала цю статтю в інтернеті, прийшла до досвідченого кардіолога, і він призначив їй лише один аналіз — ліпідограму», — пропонує Анна Солощенко.

Цей аналіз доволі бюджетний, здати його в лабораторії займе 10-15 хвилин, а в результаті список захворювань, які можуть не настати, налічуватиме не один десяток, і очолюють цей список інфаркт та інсульт — чемпіони з інвалідності у нас у країні та й у всьому світі, розповідає лікар.

«Варто зазначити, що в Україні лікарі часто призначають ліпідограму лише у випадках, коли пацієнти пред'являють скарги на біль у серці, задишку, підвищення тиску або аритмію. У такому разі можу сказати, що у такої людини проблеми з ліпідограмою вже не один рік, і саме ці проблеми спричинили подібні симптоми. То чому б не призначити цей простий та недорогий аналіз на десять років раніше? Мій досвід підказує, що відповідь може бути лише позитивною», — запевняє кардіолог.

Анна Солощенко пояснює, що ліпідограма складається із загального холестерину та його фракцій, тобто складових.

«Серед них один показник нам друг — ліпопротеїди високої густини, вони містяться в морській рибі та захищають нас від атеросклерозу. І три показники «поганого» жиру — тригліцериди, ліпопротеїди низької та дуже низької щільності, які приходять до нас у складі тваринної їжі. Останній показник — індекс атерогенності — лише показує співвідношення «поганих» і «хорошої» складових», — говорить лікар.

Кардіолог пояснює, чим саме поганий «поганий» холестерин. Він має властивість відкладатися у стінках судин, утворюючи атеросклеротичні бляшки, і звужувати просвіт судин. А ці бляшки в майбутньому є причиною всіх серцево-судинних захворювань. Ідеться не лише про крайні прояви (інфаркти та інсульти), а й про такі проблеми, як зниження зору та пам'яті, погіршення потенції та роботи нирок, біль у ногах при швидкій ходьбі, а й сам процес старіння організму.

Анна Солощенко також нагадує, що прискорює процес відкладення холестерину в стінках судин. Насамперед це куріння, підвищений тиск, трансжири та підвищений цукор у крові.

Лікар наголошує, що досвід розвинених країн, де ліпідограму призначають всім здоровим людям після 35 років, показав, як прості та дешеві кроки можуть продовжити тривалість і покращити якість життя мільйонів людей.

Також ми писали про «серцеві набряки»: кардіолог розповідає про небезпеку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора