Догори
Дати відгук

Обман з вирубками лісів і площею пожеж бачать навіть школярі

Учні Малої академії наук провели аналіз супутникових знімків

2 хв на прочитання02 Травня 2020, 04:46
Поділитись:

Площі пожеж та вирубка лісів у Чорнобильській зоні відчуження не відповідають офіційним цифрам. Таких висновків дійшов восьмикласник з Києва, учень Малої академії наук Іван Карпенко, порівнявши супутникові знімки сервісів Google Earth та EO Browser та статистичні дані. Своє дослідження Іван Карпенко проводив у рамках Всеукраїнського конкурсу “Еко-погляд” Малої академії наук України.

"Згідно з отриманими цифрами, за 2017 рік у Чорнобильській зоні було вирубано на 168 га лісу більше, ніж це вказується у статистичних даних за цей період. А у 2015 році - на 184 га більше. Стосовно пожеж, то у 2015 році вогонь простягався на 15 тис. 646 га, а не на 15 тис. га. При цьому за 2017 рік цифри різняться на 524 га. Як зазначив юний науковець, в інтернеті доступно дуже мало інформації і на пошук статистичних даних він витратив 6 місяців", - повідомляє прес-служба Малої академії наук.

”Аналіз ситуації з вирубкою та пожежами у Чорнобильській зоні - це лише одна з тем. Загалом у конкурсі брав участь 341 учень. Всі теми стосуються екологічної проблематики і є надзвичайно важливими. Ми проводили конкурс, щоб зробити людей більш свідомими. Показати, наскільки всі залежні від екологічної ситуації”, - розповіла керівниця лабораторії "Наукового центру МАН Світлана Бабійчук.

Учениця МАН Вероніка Бастракова дослідила показник вмісту NO2 у повітрі за даними супутника Sentinel-5p на трьох тестових ділянках у Кривому Розі. Дівчина прослідкувала прямий зв’язок між кількістю шкідливих викидів та кількістю онкохворих у місті.

Крім того, школярі досліджували якість повітря, проблеми річок, сільськогосподарські угіддя, моніторили наслідки лісових пожеж у Київській області.

Як ми вже повідомляли, учні Малої академії наук України (МАН) дослідили рівень забруднення повітря внаслідок пожеж у Чорнобилі та Житомирській області.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора