Об’єм швейцарських льодовиків значно зменшується

1 хв на прочитання01 Жовтня 2024, 13:58
Швейцарські льодовики продовжують зменшуватися. Фото: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Хоча спочатку це виглядало як гарний рік.

Об’єм швейцарських льодовиків знову зменшився. Про це йдеться у звіті Швейцарської комісії зі спостереження за кріосферою при Швейцарській академії наук. Згідно зі звітом, загальний обсяг льодовиків на 2,5 % менший, ніж торік, розповідає Die Zeit.

Спочатку це справді виглядало як гарний рік: згідно з даними Швейцарської мережі моніторингу льодовиків, узимку 2023/24 року випало значно більше снігу, особливо на висоті понад 2200 м, загалом приблизно на 30 % більше, ніж у середньому за багаторічний період. Середня висота снігу в період із листопада по травень була однією з найбільших за весь час спостережень.

Однак спекотні літні місяці липень і серпень також принесли з собою «найбільшу втрату льоду з моменту початку вимірювань». У серпні на Юнгфрауйох заввишки 3463 м було навіть тепліше, ніж у спекотні літа 2003 і 2022 рр. Об'єм льодовика вже скоротився загалом на 10 % у 2022 і 2023 рр., що більше, ніж за будь-який попередній дворічний період.

Пил із Сахари також негативно впливає на збереження льодовиків. Через нього сніг набуває жовто-коричневого кольору, а це означає, що він поглинає більше сонячної енергії й тане швидше. На висоті понад 3 000 м із середини червня до середини вересня майже не випало нового снігу.

«Це незвично в довгостроковому порівнянні, але останніми роками таке трапляється все частіше», — йдеться у звіті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: