Догори
Дати відгук

Фінансування від НСЗУ вистачає на 0,4 ставки співробітникам - Зільберблат

А треба ще залишити на медикаменти та харчування хворих

2 хв на прочитання25 Липня 2020, 15:29
Поділитись:

Генеральний директор КНР КОР «ОПНМО» (обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання) Геннадій Зільберблат розповів, що в у об’єднанні  крім можливості надавати фахову психіатричну допомогу, є реанімація – «5 реаніматологів, 8 медсестер-анестезіоністок, правда, це було з труднощами, тому що були огріхи в документах і нам довелося доводити на підвищених тонах».

Натомість фтизіатричне відділення   стоїть зачинене – НСЗУ відмовляє в підписанні відповідного пакета, вважаючи, що у пацієнта з туберкульозом треба спочатку пролікувати психічне захворювання, а тоді передати у тубдиспансер. Про це медик зауважив під час круглого столу «120 днів реформи».

«А він із туберкульозом, з відкритою формою – хто ним буде займатися? – бідкається Геннадій Зільберблат. – У якому відділенні його будуть тримати – у звичайному психіатричному? Це злочин – він позаражає інших хворих. Де його лікувати?»

Так само незрозуміло, що робити, коли надходить хворий у стані гострого психозу і пневмонії.

«Ми повинні його пролікувати? Повинні. А ми не маємо права, тому що нам це не фінансують. Кажуть: "Це інший пакет, який ви укласти не можете"», – розповів  лікар.

Він наголосив, що НСЗУ представляє державу, реалізуючи державну політику.

«Ми отримуємо від держави 100%: це на зарплату, це на медикаменти, це на харчування, це на життя тощо», – сказав він.

ОПНМО оплатили 32,7% від потреби, говорить Геннадій Зільберблат. Ідеться про 2,4 млн грн на місяць – їх вистачає на 0,4 ставки співробітникам, скороченим на 60%, а також 6 грн на медикаменти (їх було 8, але 2 грн ідуть на лабораторні дослідження) і 10 грн 20 коп. на харчування хворих.

«Ми поки що проїдаємо те, що у нас було в запасах. Ми поки що платимо гроші людям за рахунок небюджетних надходжень – страхових програм.

Я телефоную в НСЗУ, кажу: "Ну як же так?" – "А ви об'єднуйтесть". – "А ми об'єднання зробили ще 20 років тому". – "А ви введіть небюджетні надходження". – "А ми страхові програми ввели ще 18 років тому, і завдяки цьому виживаємо…"», – розповідає Геннадій Зільберблат.

Ми писали про круглий стіл «120 днів реформи»: що відбувається у фтизіатрії та психіатрії?

Також ми розповідали, чому медреформа була приречена на провал.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.