Догори
Дати відгук

Новий етап медреформи: рецепт, як і раніше, не буде потрібен, якщо це вказано в інструкції до препарату

Просто із 1 квітня для придбання рецептурних препаратів додається цифровий інструмент — е-рецепт.

4 хв на прочитання01 Квітня 2023, 18:53
Поділитись:

Багато ЗМІ опублікували новину про те, що внаслідок запровадження нового етапу медичної реформи з 1 квітня на всі ліки тепер буде потрібен рецепт. Проте ця інформація виявилася майже першоквітневим жартом: МОЗ не змінює переліку й умов відпуску рецептурних ліків. Просто з 1 серпня за електронним рецептом виписують антибактеріальні препарати, з 1 листопада — наркотичні (психотропні) препарати, а з квітня — взагалі всі рецептурні ліки.

Таким чином усі ліки, котрі й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, тепер можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. При цьому завжди можна отримати рекомендацію від фармацевта щодо безрецептурних аналогів зазначених ліків, а ще краще — звернутися до лікаря, який призначить ефективне лікування.

За роз’ясненнями МОЗ, рецептурними є близько 60 % зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Які ліки є рецептурними?

Рецептурні ліки — лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (зокрема протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Хоч би якими звичними та безпечними здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання.

Саме тому призначати їх має тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну діючу речовину, дозування та тривалість прийому ліків, які є безпечними та ефективними саме для вас, та запобігати можливим негативним наслідкам.

Чи належить засіб до рецептурних, можна подивитись в інструкції до нього — про це вказано наприкінці. Наприклад, у «Німесилу» — лідеру «передпершоквітневого» ажіотажу, препарату, заради придбання якого українці в останні дні березня вистоювали довжелезні черги в аптеках — в інструкції з використання у графі «Категорія відпуску» стоїть «За рецептом».

Рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом?

Ні, ліки можна придбати як за паперовим, так і за е-рецептом. При цьому е-рецепт має низку переваг над паперовим бланком, а тому зручніший зокрема і при регулярному прийомі ліків.

Як ВПО зможуть отримати ліки, якщо втратили доступ до своїх сімейних лікарів?

Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування — хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

Як можливо отримати ліки, якщо запис до лікаря на декілька днів вперед?

Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, обовʼязково зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити стан вашого здоровʼя, провести клінічну діагностику та призначити лікування, яке буде ефективним і безпечним для вас. А всі повторні рецепти на потрібні ліки ви зможете отримати дистанційно. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Не уникайте та не відкладайте лікування!

Тепер лікарі призначатимуть лише дороговартісні ліки?

Насправді електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами — діючу речовину. Так ви зможете самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною речовиною, відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не зможе вплинути на ваш вибір.

Тепер неможливо буде придбати навіть звичайний етиловий спирт без рецепта?

Справді, існують певні обмеження на відпуск спиртових розчинів. Проте в асортименті аптек можна знайти упаковки, які не підлягають відпуску за рецептом. Є доступні опції в іншому обʼємі, або ж є інші антисептичні засоби, які можна вільно купити аптеці.

Також ми розповідали про е-рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби — зрада чи перемога?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора