Догори
Дати відгук

Заощадити до 70 % загальних витрат на паливо: чому після припинення відключень зростає попит на екологічні генератори

Вони працюють від сонця, вітру й природного газу.

9 хв на прочитання03 Березня 2023, 11:16
Поділитись:

Ситуацію з електроенергією вперше за довгий час таки вдалося стабілізувати, ймовірність нових блекаутів досі нависає над українцями. Дизельні та бензинові генератори стали рятівною паличкою для українського бізнесу та мільйонів громадян. Генератори використовували в промисловості та господарських цілях і до війни, однак не в такій кількості. Проте використання лише генераторів на викопному паливі має певні наслідки для довкілля. Які саме, що з ними робити та чи бувають генератори екологічними, розповіли в «Рубриці».

У чому проблема?

Бензинові та дизельні генератори з двигунами внутрішнього згоряння виділяють вуглекислий і чадний газ, сажу, оксиди азоту. Утворення чадного газу може призводити до задухи у людини, яка часто й довго контактує з ним. Оксиди азоту, поєднуючись з іншими сполуками, під дією сонячного світла утворюють озон, який є потужним тригером для нападів астми. Сонячні літні дні створюють найбільш сприятливі умови для такого типу забруднення повітря.

Екоекспертка Юлія Катіба зазначає, що всі ці речовини є канцерогенами, тобто викликають захворювання на рак, а також можуть спричиняти астму, проблеми з легенями й кровоносною системою. 1 л бензину забруднює приблизно 15 м3 атмосферного повітря.

Якщо у населеному пункті тривалий час спостерігається безвітряна погода, то є ризики утворення смогу. Кількість генераторів зростає, отже, якість повітря погіршується.

Окрім цього, генератори створюють додаткове шумове навантаження. Дизельні генератори можуть створювати 88 дБ шуму, генератори, що працюють на бензині чи газі, можуть перевищувати 95 дБ. Такі показники перевищують нормальні, які складають 55 дБ удень і  45 дБ у нічний час. Що більша потужність генератора — тим вищий рівень шуму. Також шум від генераторів впливає на тварин, бо вони більш чутливі до звуків.

Окрім того, існує проблема регулювання викидів від генераторів на законодавчому рівні. Юлія каже, що генератори не стаціонарні джерела забруднення, вони не мають постійних координат, а тому не підпадають під вимоги законодавства щодо захисту атмосферного повітря.

Є тільки одна умова необхідності сплати екологічного податку — якщо генератор протягом року утворив 500 т викидів вуглекислого газу, але побутові генератори мають набагато менші потужності. Однак варто взяти до уваги їхню кількість, а це вже суттєвий вплив на якість атмосферного повітря.

Яке рішення?

Генератори на природному газі. Такі генератори стоять десь посередині між генераторами на традиційному викопному паливі та на відновлюваних джерелах енергії. Генератори на природному газі мають вищу енергоефективність і можуть виробляти достатньо електроенергії для будинків, лікарень і навіть електростанцій.

Існують газові генератори на скрапленому газі (балонний або пропан-бутан) і на магістральному природному газі. Якщо ж говорити про генератори на зрідженому газі, вони мають низку переваг:

  • їх можна встановлювати як у приміщенні, так і надворі;
  • газовий генератор на пропан-бутані не вимагає особливих навичок для підключення: ви купуєте газовий балон, заправляєте і під'єднуєте до редуктора на генераторі з допомогою газового шланга і хомута;
  • зріджений газ, розміщений у балонах, не розливається навіть у разі витоку, пропан моментально випаровується в повітрі;
  • установка не вимагає дозвільної документації газової служби.

Однак такі генератори потрібно буде час від часу заправляти.

Газовий генератор на магістральному газі натомість не потребує постійної заправки, але важливо пам'ятати, що офіційно він може бути встановлений тільки після рішення місцевої газової служби та затвердження місця монтажу.

Інші переваги генераторів на природному газі:

✔ Невеликий розхід палива, що здешевлює використання резервної електроенергії більш ніж у 2,5 раза. Вони легко запускаються та не вимагають особливих навичок.

✔ При згорянні газу в повітря виділяється в рази менше хімічних речовин, ніж при використанні бензину чи дизелю.

✔ Поріг шуму від двигуна газового генератора на 20 % нижчий за дизельні.

✔ Газ не викликає корозії металу, не впливає на масляну плівку, що збільшує експлуатаційні характеристики пристрою.

✔ Природний газ, як правило, є більш доступним, економічно ефективним і екологічним, ніж дизель.

Власники бізнесу, які піклуються про довкілля, ймовірно, віддадуть перевагу газовому генератору, а не дизельному.

Портативні сонячні панелі або сонячні генератори. Це ще більш екологічна альтернатива традиційним генераторам. Сонячні генератори складаються з двох ключових частин — набору сонячних панелей і внутрішньої системи зберігання, що складається з фотоелектричних елементів, які вловлюють сонячне світло, перетворюють його на електрику та зберігають. Вони не випускають викопного палива, є чистішими, тихішими та безпечнішими, ніж газові генератори.

Потрібно врахувати, що чим більша потужність сонячного генератора вам потрібна, тим більшою буде ціна на нього. Однак, після первісного вкладання у сонячні панелі, можна буде економити опісля, адже технічне обслуговування протягом життєвого циклу зазвичай низьке. Вони мають менше рухомих частин, ніж генератор, що працює на викопному паливі, і не вимагатимуть особливого обслуговування. Зазвичай сонячні генератори служать від 25 до 30 років. Вони бувають різних розмірів: від розміру вуличного домашнього кондиціонера до маленького, як портфель або бумбокс.

Однак останнім пунктом, який також варто врахувати, є залежність від постійних сонячних днів, а також відносно довге заряджання енергією.

Вітрові генератори або вітрові турбіни. Великі вітрові турбіни частіше зустрічаються на фермах і в полях, але їх також виготовляють у менших розмірах для підключення в домашніх умовах. Найбільше домашні вітряні генератори підходять для будинків із великими відкритими просторами, де буває вітряно.

Вітрові турбіни збирають кінетичну енергію завдяки обертанню своїх пропелерів і зберігають її у приєднаному генераторі. Зазвичай вони коштують від кількох сотень до кількох тисяч доларів, але в процесі виробництва вони окупляться протягом кількох років. І звісно, як і у випадку з сонячними панелями, ціна вітрових турбін залежатиме від потужності, яка вам потрібна. Порівняно з сонячними панелями, вітрові турбіни мають вищий рівень шуму, але повністю екологічні та не мають жодних викидів в атмосферу. Тому вони безпечніші для загального використання, ніж генератори на викопному паливі.

На відміну від сонячної енергії, енергію вітру можна збирати в будь-який час доби, але вимоги до простору та розташування вітрових турбін роблять їх менш універсальним, ніж панелі на даху. Рекомендують встановлювати турбіни у зовнішньому просторі, де вітер становитиме щонайменше 19 км/год.

Портативні зарядні електростанції. Також відомі як безгазові генератори, генератори з акумуляторним живленням. Електростанції є екологічнішою та тихішою альтернативою традиційним дизельним домашнім генераторам. Замість того, щоби спалювати викопне паливо, генератори, що живляться від батарей, підключаються до зовнішнього джерела живлення (наприклад, електричної мережі, транспортного засобу чи сонячної панелі), щоби збирати та зберігати електроенергію. Оскільки вони не використовують паливо, генератори, що живляться від батарей, не виділяють чадного газу чи інших викидів в атмосферу.

Зазвичай генератори з акумуляторним живленням портативні, зручні й абсолютно безпечні для використання в приміщенні. Середній портативний генератор із живленням від батареї має розмір приблизно з настільну мікрохвильову піч. В акумуляторі є ряд розеток, від стандартних 120-вольтових до USB-портів і зарядних пристроїв постійного струму (DC). Попри те, що акумуляторні генератори є найкращими з погляду зручності та портативності, їм потрібен деякий час для того, щоб зарядитися, особливо якщо вони підключені до джерела сонячної енергії.

А це точно працює? Недоліки в переході на більш екологічні джерела живлення

Потужність екологічних генераторів не настільки велика, щоб забезпечити 100 % потреб в електроенергії. Альтернативні джерела електроенергії все ще залежать від факторів, які перебувають поза нашим прямим контролем — від погоди. Для роботи таких генераторів потрібні відповідні атмосферні умови: достатня кількість годин сонячного світла та мінімальна швидкість вітру. Технології екологічних систем живлення розвиваються, однак не настільки стрімко, щоб повністю замінити традиційні джерела живлення. Багато компаній не інвестують в альтернативні рішення.

Юлія Катіба додає, що до повномасштабного вторгнення з популяризацією відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) було досить складно. Проте є приклад міста в Чернігівській області, яке пережило окупацію на початку повномасштабного вторгнення і було відрізане від електропостачання. Місто мало свою сонячну електростанцію, що дуже підтримало роботу критичної інфраструктури.

Україна тільки на початку популяризації й впровадження ВДЕ на державному рівні, однак уже зараз потроху зростає попит на встановлення сонячних батарей у приватних будинках.

Ще більше корисних рішень! Гібридна потужність

Ще одне рішення — гібридна енергетика, об'єднує відновлювані чи альтернативні джерела енергії з іншими (тобто викопним паливом) джерелами енергії. Вони підтримують плавний перехід до використання чистішої енергії. Прикладом гібридної енергетики може бути будівельний майданчик, який поєднує дві різні технології, такі як система зберігання енергії на сонячних батареях і дизельний генератор.

Переваги гібридизації — зниження експлуатаційних витрат, зниження витрат на паливо та зменшення викидів вуглецю. Великі структури отримують вигоду від більш екологічного рішення, водночас виграючи від надійності викопного палива, хоча й за нижчої вартості. Наприклад, гібридизація може заощадити до 70 % загальних витрат на паливо для майнінгових сайтів.

Раніше ми писали, як вибрати генератор під свої потреби: поради фахівців (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Більше з GreenPost
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання53 хвилини тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання3 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання4 години тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання5 годин тому