Догори
Дати відгук

Нові симптоми, нові ризики: лікар розповідає, що батькам варто знати про «Омікрон»

Ми звикли, що дітям коронавірус не такий страшний, як дорослим. Але ситуація змінилася.

4 хв на прочитання11 Лютого 2022, 16:04
Поділитись:

«Омікрон» уже майже визнали окремим захворюванням. Воно стрімко поширюється, змінюючи вже звичну статистику: за даними МОЗ, із початку 2022 р. кількість дітей, госпіталізованих із діагнозом COVID-19, збільшилася втричі. Лікарі це пов'язують із тим, що «Омікрон» є особливо небезпечним для дітей. На що ж батькам за таких обставин слід звертати увагу, щоб уберегти своїх дітей від загроз нового штаму? Про це розповідає головний лікар клініко-діагностичної лабораторії Ірина Липчак.

Які особливості перебігу COVID-19, викликаного «Омікроном», у дітей?

— «Омікрон» легше розмножується в бронхах, тому частіше викликає бронхіоліт (ураження дрібних бронхів), а не пневмонію. Для дорослих це не настільки небезпечно, як пневмонія, яка була одним із найпоширеніших ускладнень COVID-19. З дітьми ж, особливо раннього віку, ситуація інша. Через анатомо-функціональні вікові особливості у маленьких дітей саме бронхіоліт часто призводить до тяжких ускладнень. Ураження бронхів у частини дітей раннього віку призводить до швидкого розвитку обструктивних станів і може стати серйозною проблемою, яка потребує невідкладних стаціонарних заходів.

Крім того, у маленьких дітей сьогодні часто спостерігаються диспептичні симптоми: блювання та діарея, що в сукупності з підвищенням температури може призвести до зневоднення. У деяких малюків може виникнути біль у вусі, пов'язаний з запаленням як самого вуха, так і сусідніх органів: ніс, горло, навколоносові пазухи та ін. Інфікування відбувається через слухову трубу, що сполучає порожнину вуха з носоглоткою (а у маленьких дітей вона коротша та ширша), коли слиз із носоглотки потрапляє в середнє вухо, і віруси, бактерії, грибкова флора безперешкодно проникають у барабанну порожнину. Та цей симптом не є специфічним саме для  коронавірусної інфекції, він може проявлятися при будь-якій респіраторній інфекції.

Наскільки це небезпечно для дитини?

—І порожнина середнього вуха, і барабанна перетинка є складовими системи звукопроведення. А слух у маленьких дітей пов'язаний з формуванням мови. Тому запалення може відбитися на сприйнятті звуків малюком. Крім того, якщо у порожнину середнього вуха проникають бактерії, запальна рідина стає гнійною. Накопичення гною при важкому перебігу захворювання може призвести до розриву барабанної перетинки і тяжких ускладнень.

Які ще симптоми можуть вказати на інфікування «Омікроном»?

—При інфікуванні «Омікроном» часто спостерігаються біль у горлі та нежить, зниження апетиту, біль у м'язах та суглобах, пітливість. Але це симптоми є типовими й для звичайної ГРВІ. Тому діагностувати саме COVID-19, ґрунтуючись лише на клінічній картині, неможливо.

Які аналізи потрібно здавати для діагностики COVID-19 та можливих ускладнень?

—Враховуючи, що коронавірусна хвороба може мати різні симптоми, при будь-яких ознаках ГРВІ варто зробити тест на COVID-19. Найбільш точний метод діагностики COVID-19 —  ПЛР-тест.

Щодо діагностики можливих ускладнень. Загальний клінічний аналіз крові — один із найважливіших методів обстеження при більшості захворювань, адже показники крові відразу відображають зміни, що відбулися в організмі загалом. А комплексна «Біохімія крові» дозволить перевірити роботу всіх основних органів та систем. Звісно, це лише загальні рекомендації, більш точні призначення має зробити ваш лікар.

Що ще ви могли б порекомендувати дбайливим батькам в сьогоднішній пандемічній ситуації?

—Штам «Омікрон» майже втричі більш контагіозний (заразний), ніж «Дельта». Тому батькам, щоб захистити своїх дітей від інфікування, необхідно навчити своїх малят елементарних правил дотримання санітарно-епідеміологічного режиму: мити руки, прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання, використовувати захисну маску...

Та, звичайно ж, дотримуватись дистанції в громадських місцях, обмежувати контакти. І в цьому вам допоможе послуга виклику медичної бригади додому.

Нагадаємо, як відрізнити «Омікрон» і «Дельту» від застуди та грипу: пояснює інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.