Догори
Дати відгук

Нові ліки «бабуся-супермодель» уповільнюють старіння — дослідження

Ефект спостерігається у мишей — має спрацювати і в людей, причому розробники запевняють, що препарат безпечний.

1 хв на прочитання22 Липня 2024, 14:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Новий препарат, розроблений групою дослідників із Великої Британії та Сінгапуру, сповільнює старіння та збільшує тривалість життя. Дослідники випробували його на мишах, і ті стали жити довше на 25 %, такий самий ефект може бути у людей. Результати опубліковані у журналі Nature, розповідає «Дзеркало».

Мишей, яким давали ці ліки, називали «бабусями-супермоделями», оскільки у них був молодший і здоровіший зовнішній вигляд порівняно з контрольною групою.

Науковці виявили, що гризуни, котрі отримали ліки, були здоровішими, сильнішими і рідше хворіли на рак, ніж їхні однолітки, які не піддавалися лікуванню. Також гризуни, які вживали препарат, жили в середньому 155 тижнів, а ті, кому не давали ліки, — лише 120 тижнів.

Науковці досліджували білок під назвою інтерлейкін-11. Його рівень в організмі підвищується у міру того, як люди старіють. Цей білок збільшує рівень запалення, а також сприяє накопиченню жиру в печінці та черевній порожнині та зниженню м'язової маси та сили. Останні свідчать про старіння організму. Науковці заблокували вироблення інтерлейкіну-11 в організмі мишей, давши їм нові ліки, і побачили, що у гризунів покращився метаболізм, робота м'язів і загалом стан здоров'я.

Зазначається, що препарат уже тестують на людях, але невідомо, чи матиме він такий самий антивіковий ефект. Експеримент ще не завершено, та науковці вже заявили, що прийом ліків безпечний для людей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost