Догори
Дати відгук

Нова загадка для вчених: оса, знайдена у краплі бірманського бурштину, має вусики, схожі на легені людини (ФОТО)

На сьогодні існує тисячі видів цих комах, але жодна з них не має подібних великих вусиків

1 хв на прочитання10 Жовтня 2023, 19:03
Поділитись:

У краплі бірманського бурштину виявили самицю оси, і це відкриття стало несподіванкою для вчених. Розміри цієї особини становлять лише 1,3 міліметра у довжину, що значно менше за сучасних мікроос, які не перевищують 2 міліметри у довжину. Про це йдеться у матеріалі 24tv.ua

На сьогодні існує тисячі видів цих комах, але жодна з них не має подібних великих вусиків, які були знайдені у цієї оси. Вчені були вражені цією несподіваною особливістю.

Самиця оси має дивну глибоку ущелину в центрі голови та трохи відмінну структуру крил, яка відрізняє її від інших видів. Однак найбільше здивувала дві дивні структури, прикріплені до її вусиків, які за своєю формою нагадують легені людини, але виконують зовсім іншу функцію. Ідентифікація призначення цих структур залишається невідомою, оскільки немає сучасних видів, які б володіли подібними характеристиками, і спостережень щодо їхнього використання.

Вчені розглядають різні припущення, включаючи можливість того, що ці структури не є частиною самої оси. Вони можуть бути насіннями рослин, які випадково прилипли до її антен, або навіть яйцями інших комах. Також існує можливість, що ця мікрооса паразитувала на інших комахах, наприклад, щитівках.

Знахідка вчених отримала назву Caradiophyodus saradae, при цьому назва роду походить від грецьких слів "голова" і "ущелина", а видова назва була обрана на честь вченого Сараді Крішнану.

Раніше ми писали: У печері на Тернопільщині археологи знайшли артефакти Трипільської культури (ФОТО)

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.