Догори
Дати відгук

Ніяково займатися сексом при собаці чи кішці: фахівці розповіли, в чому справа і що робити

Тварини взагалі щось розуміють?

5 хв на прочитання16 Червня 2024, 11:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Якщо у вас є собака чи кішка, то, напевно, з вами таке траплялося: ви займаєтеся сексом, а в цей час ваш вихованець спостерігає за процесом або навіть намагається взяти в ньому участь, радісно застрибуючи на ліжко. Але чи розуміють тварини, що діється? І чому нам може бути ніяково в такій ситуації? «Дзеркало» поставило ці запитання фахівцям.

Якщо коротко: тварини нічого не розуміють. А бурхлива реакція може бути не через секс як такий

Зоопсихолог та кінолог Катерина Кастрицька вважає, що вихованці не розуміють, що господарі займаються сексом. За її словами, для них це просто «дивні, незрозумілі й інколи лякаючі дії». Тому і реакція тварини на те, що відбувається, буває гіпертрофованою.

За словами фахівчині, особливо це виражено у собак, які можуть у цей момент почати гавкати та скиглити, бігати по квартирі чи навіть захищати господиню від нападу. Причому ми говоримо про жінку, тому що найчастіше саме вона опиняється в становищі, з якого, за версією собаки, «треба рятуватися».

«До того ж, собаки орієнтуються на стогін і не завжди розуміють, що вони видаються від задоволення», — зауважує зоопсихолог.

У такому разі тварина може втрутитися, якщо спочатку росла тільки з господинею, а партнер у неї з'явився пізніше. Така поведінка пов'язана у тому числі з бажанням прогнати нову людину, позутися суб'єкта, який незрозумілий і робить дивні дії. З котами це теж буває і з тієї ж причини, проте набагато рідше: вони не так сильно орієнтовані те, що відбувається з господарем, і прив'язані до нього.

«Закриватися від вихованця чи ні — тут як вам комфортніше. Якщо ж ви вирішили залишитися в кімнаті лише з партнером чи партнеркою, то бажано заздалегідь, а не вже в процесі, відправити улюбленця на його місце за допомогою команди. Зробіть це спокійно, без зайвих емоцій, без агресії на адресу тварини», — радить зоопсихолог.

Вона зазначає, що існує певний протокол, аби привчити вихованця (як собаку, так і кота) до його місця. Воно має бути зручним — це головне: не на протязі, не біля опалювальних приладів, не на проході. В ідеалі, щоб із цього місця вихованцю вдавалося оглядати всю кімнату.

Для котів це може бути шафа, комод або висока полиця, тому що вони люблять перебувати на височині. Для собак — килимок або лежанка, яка асоціюватиметься тільки з безпекою та комфортом. Коли місце визначено, необхідно за допомогою позитивного підкріплення, тобто корму, ласощів, показати тварині, що він тепер має свій куточок, умовний якір у квартирі.

«Також ваш вихованець має бути привчений до зачинених дверей. Розвинути в нього вміння бути самому значно простіше, якщо лежанка домашньої тварини буде не у вашій спальні. Крім того, важливо забезпечити вихованцю достатнє інтелектуальне та фізичне навантаження за допомогою ігор. Тоді з великою ймовірністю йому навіть не буде справи, чим ви зайняті одне з одним», — зазначає Кастрицька.

Але чому нам буває ніяково займатися сексом у присутності домашньої тварини?

Магістр психології, чиє ім’я не називається з метою його безпеки, який практикує когнітивно-поведінковий підхід, вважає, що відчувати збентеження, коли під час сексу в кімнаті перебуває домашня тварина, цілком нормально. Ба більше, це не свідчить про якісь проблеми з розкутістю.

«На мій погляд, є дві основні причини, чому люди тією чи іншою мірою відчувають дискомфорт у ситуації, коли тварина «спостерігає» їх під час сексу. Перша: стосунки тільки почалися і ви до цього не зустрічались у партнера чи партнерки вдома, де мешкає собака чи кішка. Тоді, вперше прийшовши в гості «подивитися кіно», до загальної незручності та почуття невідомості додасться ще один чинник для збентеження — тварина, звички якої поки що для вас досить непередбачувані», — каже психолог.

Другою причиною, найчастішою, фахівець називає здатність господарів олюднювати своїх вихованців. Це означає, що ми приписуємо їм риси та складні мотиви поведінки, властиві лише людям. Відповідно, і сором, який люди відчувають лише перед собі подібними, поширюється й на свійських тварин.

«Загалом люди вважають за правило, що під час сексу заведено ховатися від стороннього погляду. Однак буває, що у деяких почуття незручності від заняття сексом при вихованці з часом минає. Що також нормально,— Це може статись у разі, якщо секс у вас є досить часто, і домашня тварина при цьому особливо не показує своєї присутності», — каже він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко