Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Німецькі археологи досліджуватимуть Більське городище на Полтавщині

Німецькі археологи досліджуватимуть Більське городище на Полтавщині

Проведення досліджень профінансувала команда меценатів

1 хв на прочитання21 Березня 2024, 16:37
Більське городище на Полтавщині.
Фото: заповідник "Більськ" Більське городище на Полтавщині. Фото: заповідник "Більськ"
Поділитись:

Українські та німецькі дослідники вивчатимуть понад 120 га території древнього Гелону за допомогою сучасних технологій.

Про це повідомили в історико-культурному заповіднику «Більськ» 18 березня.

Проведення досліджень профінансувала команда меценатів Ukraine Art Aid завдяки підтримці Німеччини. Тож цьогоріч науковці здійснять магнітометричні вивчення в межах найбільш унікальних складових об’єктів Більського городища – Західного та Східного укріплень. Дослідженнями планують охопити площу в понад 120 га.

Також на території укріплень влаштують LIDAR зйомку, щоб дослідити ділянки фортифікаційних споруд городища протяжністю майже 35 км. Проведені вивчення дозволять реалізувати комплекс землевпорядних робіт на теренах древнього Гелону.

Раніше масштабні розкопки, які тривали в травні-червні торік на території Більського городища, дали більше інформації про сарматський період.

За результатами новітніх досліджень відомо, що найдавніші сліди життя в межах пам’ятки відносяться до пізнього бронзового віку – бондарихинської культури (ХІ-ІХ ст. до н.е.). Найбільш вагомими в науковому сенсі є знахідки ІІІ – І ст. до н.е. Це – так званий «темний період».  

Дослідники вивчали оборонні споруди городища та житлового майданчика. Археологи знайшли низку артефактів. Серед них: залізні наконечники стріл, елементи одягу, господарські знаряддя, імпортний та місцевий посуд. Також вдалося виявити знахідки доби Великого переселення народів та Нового часу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost