Догори
Дати відгук

Ніколи їх не варіть: які овочі не можна термічно обробляти

Вони втратять усі корисні властивості.

1 хв на прочитання14 Квітня 2024, 09:14
Правила приготування овочів Корисні властивості Поради нутриціолога Правила приготування овочів Корисні властивості Поради нутриціолога
Поділитись:

Сніжана Ворошилова, нутриціолог, розповіла, який вид овочів ні в якому разі не можна варити. Фахівчиня повідомила своїм підписникам в Instagram, що це – овочі сімейства капустяних. Вони відомі завдяки вмісту в них глюкозинолатів, які вважаються антиоксидантними та протираковими сполуками. Це дуже корисні речовини, які містяться у всіх рослинах цього виду.

Як не можна готувати капустяні овочі

До цього сімейства входить не лише звична капуста, а й всі інші її види включно з броколі, хрін, рукола, редис, гірчиця, ріпа та редька, васабі. Усі вони містять зазначені вище глюкозинолати (GL), які вивільнюються з клітини, коли та руйнується.

Наприклад, коли ріжемо, або жуємо редьку, або капусту, ми пошкоджуємо клітини і фермент мірозиназу перетворює GL на ITC (ізотоціонати). Згадайте цей характерний запах. Це запах сірковмісних сполук

Якщо приготувати такі овочі із застосування термічної обробки, усі корисні речовини зруйнуються майже повністю. Замість цього їх краще вжити у свіжому вигляді, або хоча б приготувати на пару чи бланшувати. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
21 жовтня — Всесвітній день йододефіциту: чому Україна в зоні ризику
21 жовтня — Всесвітній день профілактики йододефіциту: чому цей мікроелемент критично важливий
1 хв на прочитання2 години тому
День фармацевта (День аптекаря) — 21 жовтня: подяка тим, хто стоїть за ліками
Білі халати на передовій: 21 жовтня — день тих, хто зберігає здоров’я ліками
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Світ без свинцю: як захистити дітей від невидимого токсину
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день профілактики остеопорозу — 20 жовтня: збережи рух, збережи кістки. Фото: Shutterstock
Кістки, що тримають життя: чому важливо пам’ятати про профілактику остеопорозу
2 хв на прочитанняВчора
Коли тіло кричить, а система мовчить: світ говорить про біль, який не можна ігнорувати
2 хв на прочитанняВчора
Ті, хто рятують там, де інші тікають: 19 жовтня світ вшановує гуманітарних працівників
4 хв на прочитання19 Жовтня 2025
Всесвітній день боротьби з раком молочної залози: коли профілактика сильніша за діагноз
2 хв на прочитання19 Жовтня 2025
Чи рухаєтесь ви до цілей, які собі поставили? День «Оціни своє життя»
2 хв на прочитання19 Жовтня 2025