Догори
Дати відгук

Ніколи їх не варіть: які овочі не можна термічно обробляти

Вони втратять усі корисні властивості.

1 хв на прочитання14 Квітня 2024, 09:14
Правила приготування овочів Корисні властивості Поради нутриціолога Правила приготування овочів Корисні властивості Поради нутриціолога
Поділитись:

Сніжана Ворошилова, нутриціолог, розповіла, який вид овочів ні в якому разі не можна варити. Фахівчиня повідомила своїм підписникам в Instagram, що це – овочі сімейства капустяних. Вони відомі завдяки вмісту в них глюкозинолатів, які вважаються антиоксидантними та протираковими сполуками. Це дуже корисні речовини, які містяться у всіх рослинах цього виду.

Як не можна готувати капустяні овочі

До цього сімейства входить не лише звична капуста, а й всі інші її види включно з броколі, хрін, рукола, редис, гірчиця, ріпа та редька, васабі. Усі вони містять зазначені вище глюкозинолати (GL), які вивільнюються з клітини, коли та руйнується.

Наприклад, коли ріжемо, або жуємо редьку, або капусту, ми пошкоджуємо клітини і фермент мірозиназу перетворює GL на ITC (ізотоціонати). Згадайте цей характерний запах. Це запах сірковмісних сполук

Якщо приготувати такі овочі із застосування термічної обробки, усі корисні речовини зруйнуються майже повністю. Замість цього їх краще вжити у свіжому вигляді, або хоча б приготувати на пару чи бланшувати. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
«Чи люди, які моляться, одужують швидше?» Експерт розповідає про роль духовності в медицині
8 хв на прочитаннягодина тому
Токсичні речовини в організмі Детоксикація Корисні овочі
Правильне очищення організму: 7 продуктів, які необхідно додати до раціону
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Науковці з'ясували, що алкоголь впливає на мозок на генетичному рівні
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Риб'ячий жир може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту — дослідження
3 хв на прочитання4 години тому
Американські вчені встановили, як гриби допомагають побороти депресію
1 хв на прочитання8 годин тому
«Діагноз, яким лякають»: психіатр розповідає, що варто знати про шизофренію
4 хв на прочитання11 годин тому
Вже друга людина заразилася пташиним грипом після контакту з дійними коровами
2 хв на прочитання14 годин тому
Сповільнює процес старіння: дієтолог назвала чудодійний напій
1 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost