Догори
Дати відгук

Ніхто не знає, скільки насправді хасидів приїхало до України

Святкування Рош га-Шану відбудеться, але лише для COVID-негативних

2 хв на прочитання09 Вересня 2020, 17:20
Поділитись:

Цього року відсвяткувати в Умані Рош га-Шан зможе лише 3000 хасидів. Це не 30-40 тисяч паломників, як у попередні роки, однак уже очевидно, що так чи інакше святкування відбудеться.

Мер Умані Олександр Цебрій у своєму коментарі GreenPost сказав, що на сьогоднішній день має підтверджену інформацію про 1200 паломників-хасидів на території Умані. Ще певна їх частина наразі перебуває в інших містах: Меджибожі, Брацлаві, Вінниці, Дніпрі, Києві тощо.

Цебрій говорить, що озвучена Аваковим цифра у 3 тисяч паломників – це орієнтовна кількість тих, хто в’їхав до країни до 28 серпня. Скільки ж усього хасидів приїде до Умані відсвяткувати Рош га-Шан, достеменно невідомо.

Мер Умані запевняє, що не буде намагатися перешкодити святкуванню: Рош га-Шан відбудеться, просто не так масово, як зазвичай, бо масового приїзду паломників уже не буде після прийнятої урядом 28 серпня постанови про заборону в’їзду людей із червоної зони.

«Я вважаю, що те, що треба було зробити, зроблене, але, на жаль, оскільки держава зробила це невчасно, то ми маємо на території країни таку кількість паломників. Тому треба зробити все, щоб вони не несли загрози. Ми їх відтестуємо, щоб знати, COVID-позитивні вони чи негативні. Якщо людина не має ковіду – будь ласка, нехай собі святкує Рош га-Шан», – сказав нам Олександр Цебрій.

Що ж до «технічних обмежень», про які говорив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, то мер Умані пояснив, що на в’їздах у сам мікрорайон, де люди святкують Рош га-Шан, будуть КПП, на яких проходитиме температурний скринінг, а також перевірятимуть наявність страхового полісу тощо. Потрапити на територію цього мікрорайону можна буде тільки через 5 таких КПП.

Раніше мер Умані розповідав, у чому саме є небезпека паломництва хасидів для всієї України (відео).

Як відомо, серед тих, хто вже присутні в Україні,  вже у шести хасидів виявили COVID-19.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.