Догори
Дати відгук

Невролог назвав сім несподіваних звичок, які знижують ризик інсульту

Лікар-невролог перерахував звички, які є найкращою профілактикою інсульту.

2 хв на прочитання06 Жовтня 2023, 10:30
Поділитись:

Гостро порушення мозкового кровообігу - інсульт - настає при закупорці або розриві судин головного мозку. Кровотік у мозку порушується, у результаті дефіцит глюкози і кисню призводить до загибелі клітин мозку, страждають пам'ять, мова, рухові функції. Як знизити ризик розвитку інсульту, у розмові з Лайфом розповів доктор медичних наук Віктор Шахнович. Лікар-невролог перерахував звички, які є найкращою профілактикою інсульту.

 

ЗВИЧКА РЕГУЛЯРНО СКЛАДАТИ АНАЛІЗИ

Насамперед необхідно стежити за артеріальним тиском — вчасно його вимірювати. Якщо нормальні для вас показники змінилися, зверніться до лікаря та почніть приймати прописані лікарем препарати. Крім того, тримайте під контролем перебіг хронічних захворювань, якщо такі є: цукровий діабет, хвороби серця і таке інше.

Важливо не забувати оцінювати стан брахіоцефальних судин, які живлять головний мозок. Для оцінки залежності артеріального тиску від фізичних навантажень можна пройти шестихвилинний тест ходьби на біговій доріжці, – поділився невролог Шахнович.

ЗВИЧКА БАГАТО РУХАТИСЯ ТА РОБИТИ ЗАРЯДКУ

Проблеми з судинами часто виникають унаслідок сидячого способу життя, тому слід приділяти увагу фізичним вправам. Намагайтеся більше ходити пішки, по можливості вранці не забувайте про зарядку, займайтеся тим видом спорту, який вам до вподоби.

 БАГАТО ЗЕЛЕНІ ТА ОВОЧІВ

Надлишковий холестерин пов'язаний і з неправильним харчуванням, коли людина харчується нерегулярно, вживає багато жирної та смаженої їжі. Для профілактики інсульту слід оздоровити раціон: їжте більше свіжих овочів, зелені, особливо шпинату, відмовтеся від надмірного вживання смаженої м'ясної їжі.

ЗВИЧКА Є ІМБИР ТА ВИНОГРАД

Виноград та імбир – природні профілактичні засоби від інсульту. Їх вживання в їжу дозволяє запобігати спазмам і покращує кровообіг.

НАТУРАЛЬНІ СОКИ ТА КИП'ЯЧЕНУ ВОДУ

Організму потрібна рідина, але ризик інсульту зростає, якщо ви часто п'єте чай, каву, інші напої, багаті на кофеїн, а також алкоголь. Тому спрагу краще вгамувати кип'яченою водою, натуральними соками, мінералкою в невеликих кількостях.

ПИТИ ВИНО У МАЛИХ КІЛЬКОСТЯХ

Алкоголь у невеликих дозах сприяє покращенню кровообігу. Але треба суворо знати міру: жінкам на день дозволяється випивати не більше 120-150 г червоного вина, чоловікам - не більше 240-300 грамів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.