Догори
Дати відгук

«Невпізнані» трансжири вбивають українців: застерігає кардіолог

Щороку півмільйона людей помирає через наслідки надмірного споживання трансжирів.

2 хв на прочитання22 Грудня 2021, 12:45
Поділитись:

Дуже часто ми споживаємо продукти і навіть не здогадуємося про їхню справжню небезпеку. Про це розповіла лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Трансжири — це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот. Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Ідеться про торти, печиво, бісквіти, чебуреки, пончики, картоплю фрі, майонез, снеки тощо, нагадує кардіолог.

Лікар додає, що за даними ВООЗ щороку півмільйона людей у світі помирає внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

«Дослідження підтвердили звязок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого», — говорить Анна Солощенко.

ГО «Життя» та Центр громадського здоров’я МОЗ України презентували результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту  соціології  щодо обізнаності населення про небезпеку вживання трансжирів.

Таким чином було з’ясовано, що 61 % дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, котрі містять трансжири. Водночас 73 % респондентів, які стверджують, що такі продукти не є частиною їхнього звичайного раціону, вживають продукти з трансжирами не рідше 1–2 днів на тиждень.

«Опитування показало, що більшість українців вживають продукти з умістом трансжирів декілька разів на тиждень, а також було виявлено низький рівень обізнаності, які саме продукти містять трансжири», — пояснила Вікторія Захожа, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології.

Дані опитування свідчать, що 74 % українців споживають домашню їжу, смажену на олії, не рідше 1–2 днів на тиждень. Також вони доволі часто вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів (63 %), а найрідше респонденти вживають снеки (13 %) та смажену їжу, виготовлену поза домом (18 %). Що молодші респонденти, то частіше вони вживають продукти з умістом трансжирів.

Раніше ми розповідали, як виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Революція в Непалі: протести Gen Z змусили уряд скасувати заборону соцмереж. Фото: Anadolu/Getty Images
Справжня революція покоління Z у Непалі
2 хв на прочитаннягодина тому
Наслідки удару КАБа на пенсіонерів у Донецькій області. / © Telegram начальника Донецької ОВА Вадима Філашкіна
Росіяни скинули КАБ на людей, які отримували пенсії на Донеччині: відомо про понад 20 загиблих
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: ілюстративне | Analytics India Magazine
Від чорноземів до лавандових полів - відзначаємо Всесвітній день сільського господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Катастрофа на Одещині: українці збирають підписи за порятунок Куяльницького лиману
1 хв на прочитання4 години тому
Гендиректор МАГАТЕ про ситуацію в Ірані та Україні: безпека на ЗАЕС залишається крихкою
3 хв на прочитання5 годин тому
КМУ ухвалив рішення для підтримки бізнесу: зміни для агросектору, рибальства та оборонпрому
2 хв на прочитання6 годин тому
Всесвітній день електромобілів: екологічні наслідки переходу на "зелені" авто
4 хв на прочитання7 годин тому
Готуємо хвойні до зими: 3 осінні кроки для здорового саду
2 хв на прочитання8 годин тому