За словами ендокринолога Оксани Міхалевої, різкому підвищенню рівня цукру в крові сприяють продукти, яким притаманний високий глікемічний індекс – вони далеко не завжди солодкі.
В інтерв’ю лікаря Оксани Міхалевої було перераховано несолодкі продукти, що різко підвищують цукор у крові. Зазвичай такими продуктами називають очевидні солодощі – цукерки, білий шоколад, торти, печиво, здобна випічка. Але Михальова пояснила: коливання рівня цукру в крові пов’язані, перш за все, з глікемічним індексом (ГІ) їжі – якщо він високий, отже, після з’їденого продукту вміст глюкози у крові незабаром зросте.
Лікар підкреслила, що часте споживання продуктів із високим ГІ негативно впливає на ендокринну систему, роботу підшлункової залози. В організмі можливі порушення, результатом яких стає розвиток діабету 2 типу.
«Регулярне вживання продуктів із високим глікемічним індексом може порушити обмін речовин. Також такі продукти провокують почуття голоду та активують набір жиру», – попередила Михальова.
Медик зауважила, що високим глікемічним індексом можуть мати, крім різних солодощів, і несолодкі продукти – наприклад, борошняні вироби з білого пшеничного рафінованого борошна, той же хліб. Також підвищує цукор у крові білий шліфований рис.
Деякі овочі після певної обробки також набувають високого ГІ. Приклад – відварені морква та буряк, картопля у стані пюре.
«Завжди бажано робити вибір у бік продуктів із низьким глікемічним індексом – вони містять клітковину, вітаміни та мінерали, не так суттєво, плавно підвищують цукор у крові», – поділилася думкою фахівець.