Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Немовлята та породіллі піддаються примусовій евакуації до РФ  —  уповноважена з прав людини

Немовлята та породіллі піддаються примусовій евакуації до РФ  —  уповноважена з прав людини

Такі дії РФ загрожують життю та здоров’ю жінок та новонароджених дітей

1 хв на прочитання23 Лютого 2022, 14:07
Евакуація з Донбасу Евакуація з Донбасу
Поділитись:

Незаконно вивезені жінки з дітьми змушені по кілька діб перебувати без їжі та сну в неопалюваних автобусах та наметах без належних умов.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про примусову евакуацію породіль з окупованого Донбасу до Росії.

Про це омбудсмен повідомила у своєму Telegram-каналі.

Посилаючись на партнерські правозахисні організації, які здійснюють моніторинг ситуації в ОРДЛО, вона розповіла про ситуацію довкола примусової евакуації. Виявилося, що жінок виписують з пологових будинків, після чого вони та їхні новонароджені діти вимушені перебувати в жахливих умовах.

"На другу добу після пологів жінок та немовлят виписують з пологових будинків для подальшої примусової евакуації до Російської Федерації. Незаконно вивезені жінки з дітьми змушені по кілька діб перебувати без їжі та сну в неопалюваних автобусах та тимчасових наметах без належних умов: води, їжі, дитячих сумішей, засобів гігієни, відповідного сезонного одягу", - зазначила Денісова.

Вона наголосила, що такі дії РФ загрожують життю та здоров’ю жінок та новонароджених дітей, порушується їхнє право на життя, свободу та особисту недоторканність, гарантовані статтею 3 Загальної декларації прав людини.

"Звертаюся до світової спільноти відреагувати на факти незаконного вивезення на територію РФ українських громадян — жінок з новонародженими дітьми, що порушує основні права: на життя та охорону здоров’я", — додала омбудсмен.

Варто читати: Що потрібно знати про надзвичайний стан: комендантська година, обмеження в'їзду-виїзду, перевірка документів

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко