Догори
Дати відгук

Не ріжте бюджет на медицину! Під ВРУ триває акція проти "бюджету смерті" (відео)

Пацієнти змушені виходити на акції навіть у пандемію, бо так далі продовжуватись не може.

2 хв на прочитання18 Вересня 2020, 10:16
Фото з Facebook-сторінки ВРУ Фото з Facebook-сторінки ВРУ
Поділитись:

Під стінами ВРУ  проходить акція “Бюджет смерті -2021”. Як повідомляє GreenPost,  вимога акції — збільшити фінансування охорони здоров’я у державному бюджеті на 2021 рік до 5% від ВВП. Це майже 225 млрд грн.

Біля Верховної Ради учасники акції, батьки та діти з рідкісними хворобами, пацієнти з онкохворобами, які приїхали з різни міст України. Деякі з них на візочках.

Організатори акції нагадують, що кожного року помирають люди, яким не вистачило грошей на ліки, яким не змінили курс лікування на більш новітній, які не встигли зібрати на операцію захмарний хабар. Люди, які при достатньому фінансуванні від держави могли б жити!

"Майже щодня хтось помирає. В Україні від раку помирає на рік близько 100 тисяч пацієнтів, і це через те, що в нас не закуповують інноваційні ліки", -  зазначила Вікторія Романюк, учасниця ГО "Афіна. Жінки проти раку".

Учасники акції протесту наголошують, що на ліки потрібно 5 млрд грн. І зауважують, що ті депутати, які голосуватимуть за той бюджет, який сьогодні буде представлено у Верховній Раді, фактично голосують за смерть.

Як відомо, колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун вважає, що керівництво  нинішнього міністерства навмисне створює катастрофічну ситуацію, блокуючи процес закупівель через намагання повернути їх під свій контроль. 

За її словами, добре, що на закупівлю ліків у 2021 році планують витратити 9,5 мільярдів грн, але погано, що МОЗ ще не спромігся розібратися з закупівлями за попередній 2020 рік.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.