Не містить лікарських компонентів: у Великій Британії розробили революційний спрей від вірусів

1 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 18:09
Зображення згенеровано ШІ

Може стати найефективнішим засобом профілактики грипу, застуди й інших респіраторних інфекцій.

Дослідники з Гарвардської медичної школи представили назальний спрей PCANS, який у перспективі може стати найефективнішим засобом профілактики грипу, застуди й інших респіраторних інфекцій. На відміну від більшості противірусних препаратів, новинка не містить лікарських компонентів і діє за принципом фізичного бар'єру, запобігаючи проникненню вірусів і бактерій в організм через носову порожнину, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Секрет ефективності PCANS полягає в його унікальному складі, який дозволяє створювати в носовій порожнини гелеподібну матрицю. Ця матриця, яка утворюється при розпиленні спрею, вловлює та нейтралізує вірусні частинки та бактерії, не даючи їм проникнути в організм і викликати захворювання.

Доклінічні випробування PCANS на мишах продемонстрували вражаючі результати. Одноразове застосування спрею забезпечило тваринам 99,99 % захист від летальної дози вірусу грипу H1N1, адаптованого для зараження мишей. Рівень вірусу в легенях мишей, які отримали PCANS, знизився більш ніж на 99,99 % порівняно з контрольною групою. Захисний ефект спрею зберігався протягом восьми годин після застосування.

Для оцінки ефективності PCANS в умовах, наближених до реальних, науковці використовували 3D-модель людського носа, створену методом тривимірного друку. Результати показали, що спрей ефективно вловлює краплі, котрі містять віруси та бактерії, перевершуючи за цим показником природний слиз носової порожнини.

Наразі дослідники готуються до проведення клінічних випробувань PCANS на людях, щоб підтвердити безпеку й ефективність спрею. Фахівці також планують вивчити потенціал препарату для профілактики алергічних реакцій, що відкриває нові можливості застосування інноваційної технології.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: