Інсульт небезпечний для життя, але, на щастя, в більшості випадків його можна уникнути. Як довели вчені, багата овочами і фруктами дієта допомагає знизити ризик цієї патології. Один простий продукт особливо ефективний завдяки високому вмісту лікопіну.
Згідно з класифікацією національної служби охорони здоров’я, інсульт – це “важкий небезпечний для життя стан”, при якому переривається надходження крові в мозок. Перші симптоми інсульту – нечітка мова і перекошене обличчя. На щастя, в переважній більшості випадків інсульт можна уникнути, але коли він вже стався, для виживання важлива швидка медична допомога. Один продукт, багатий антиоксидантом лікопіном в половину знижує ризик розвитку інсульту.
Інсульт буває двох видів: геморагічний і, більш поширений, ішемічний.
Ішемічний інсульт відбувається в результаті того, що в мозку в одному з судин застряє тромб. Іноді, однак, холестеринова бляшка відривається і утворюється тромб.
Геморагічний інсульт, в свою чергу, обумовлений пошкодженням судин, що призводить до крововиливу в мозок.
На щастя, одне дослідження показало, що завдяки високому вмісту лікопіну помідори можуть запобігти цій патології.
Робота 2012 року, опублікована в журналі Американської академії неврології показала, що дієта, багата помідорами, може значно знизити ризик інсульту.
“Дослідження підтверджує свідчення про те, що багата фруктами дієта пов’язана з більш низьким ризиком інсульту, – говорить автор роботи Джуні Карппі (Jouni Karppi) з Університету Східної Фінляндії в Куопіо.
Отримані результати підтверджують рекомендацію про необхідність з’їдати більше п’яти порцій фруктів і овочів в день. Згідно з попередніми дослідженнями, це призведе до зниження кількості інсультів по всьому світу”.
У дослідженні взяли участь більше тисячі чоловіків з Фінляндії у віці від 46 до 65 років.
Всім добровольцям заміряли рівень лікопіну перед початком експерименту, спостереження за ними тривало 12 років.
Протягом цього періоду у 67 добровольців стався інсульт.
Оцінюючи показники лікопіну в учасників дослідження, вчені встановили: інсульт стався у 25 з 258 чоловіків з найнижчим рівнем цієї речовини в крові.
Серед 259 добровольців з найвищим рівнем лікопіну інсульт зареєстрували тільки у 11.
Якщо розглядати тільки ті інсульти, які були викликані тромбами, результати істотно змінюються.
У тих добровольців, у кого рівень лікопіну був вище, ризик розвитку інсульту знижувався на 59% в порівнянні з тими, кому цієї речовини не вистачало.
“У ході перспективного дослідження ми встановили, що висока концентрація лікопіну в сироватці-свідчення частого споживання помідорів і продуктів на їх основі – знижує ризик інсульту у чоловіків”, – уклали вчені.
Зразки крові добровольців також досліджували на предмет вмісту таких антиоксидантів як альфа-каротин, бета-каротин, альфа-токоферол і ретинол.
Проте дослідники не виявили зв’язку між цими сполуками та ризиком інсульту.
Лікопін-це потужний антиоксидант, який допомагає підтримувати тиск і знижувати рівень небезпечного холестерину ЛПНЩ. А це два фактори ризику розвитку інсульту.
Крім того, дослідники виявили, що лікопін може перешкоджати виробленню активних форм кисню, запалення і агрегації тромбоцитів, а це знижує ризик утворення тромбів.