Редакція галети "НП" відповідає на затання читачки : "Здала аналіз на холестерин, і він виявився підвищеним. Статини, які призначив сімейний лікар, я приймати побоююся: занадто багато побічних дій Що робити?
Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:
— Не поспішайте боротися з холестерином. Людина зазвичай здає аналіз натще. І результат показує ту кількість холестерину, що печінка виробила за ніч. Щоб з’ясувати, скільки надійшло з їжею, правильніше було б здавати аналіз після їжі.
Важливо розуміти, що статини – таблетки, що знижують рівень холестерину і уповільнюють розвиток атеросклерозу, – не панацея. Поки людина приймає їх, все нормально. Щойно перестав, рівень холестерину часто різко зростає. Звичайно, тому, хто переніс серцеву або мозкову катастрофу, статини приймати потрібно. А решті краще спробувати стежити за харчуванням.
Крім того, слід оцінювати всі показники ліпідного обміну, у тому числі індекс атерогенності, здатність ліпідів відкладатися.
Коли холестерину довели численні дослідження, проведені, зокрема, у Норвегії, Японії та інших країнах. Ще в 90-х роках минулого століття норвезькі вчені, використовуючи мишей, чий метаболізм близький до людського, з’ясували: найздоровішими і найдовше живими виявилися ті гризуни, яких щодня годували… свіжим салом. До речі, у середньостатистичного мешканця Норвегії рівень холестерину сягає 9—9,2 мілімоль на літр (в Україні норма — 5,2).
А кардіохірурги, які під час операції бачать стан судин зсередини, дійшли висновків, що справа не в рівні холестерину, а в хронічному запальному процесі. Бляшка формується там, де є найменше пошкодження внутрішнього вистилання (ендотелію) судин і виникло запалення. Саме у шорсткості судинної стінки, невидимої оком, відкладається холестерин.
Якщо щодня з’їдати хоча б половинкуавокадо, і вже через місяць рівень холестерину стане помітно нижчим. У яєчному жовтку також міститься речовина — антагоніст холестерину. Добре вживати хоча б два яйця на тиждень. Можна приготувати омлет або зварити їх некруто.
Невелика кількість тваринних жирів, наприклад, сметана 10-15 відсотків жирності, покращує ліпідний обмін. Тільки важливо знати міру, використовуючи сметану (не більше десертної ложки) для заправки салатів або додаючи її до борщу. Корисні і рослинні жири, але в розумних кількостях. Необов’язково оливкова або гарбузова, лляна, кунжутна. Пригодиться і звична нам соняшникова.
Знижують холестерин також морська риба, цитрусові, вівсянка, бобові, горіхи, морква, баклажани.