Густа кров набагато гірше рухається по судинах, що дає додаткове навантаження на серце, збільшуючи ризики виникнення тромбів, варикозу, тромбофлебіту, стенокардії, інфаркту.
Одним із продуктів, які роблять кров густішою, є гречка. Причому поєднання гречки з деякими продуктами лише посилює цей ефект. До них належать жирне м'ясо, копченості, консерви, алкоголь – всі вони також сприяють згущенню крові, яке може бути надто інтенсивним при їхньому спільному вживанні.
Також варто суворо контролювати кількість солодкого у щоденному харчуванні та за можливості не вживати продуктів та напоїв із доданим цукром.
Через цукор підвищується рівень глюкози в крові і зростає вироблення ліпідних сполук. Це підвищує в'язкість крові, збільшує ризик тромбозу.