Догори
Дати відгук

Названо переваги та недоліки сирної дієти

При відсутності фізичних навантажень виникає зниження метаболізму.

2 хв на прочитання11 Січня 2023, 20:12
Поділитись:

Сирна дієта для лікування проблем травлення була придумана батьком-засновником дієтології – давньоримським лікарем Асклепіадом, а перша дієта з кисломолочного сиру для схуднення належить давньогрецькому лікарю Галену. Чи були популярними сирні дієти в Середні віки і в період Нового часу, але з початку 20 століття і до сьогодні цей різновид дієтичного харчування застосовується для лікування деяких захворювань, популярний серед бажаючих схуднути і є однією з перших дієт для сушки у бодібілдерів. У 2002 р. ВООЗ внесла дієту на кисломолочному сирі в категорії Розвантажувальні, Експрес та DASH, пише  "belok.ua"

Серед плюсів сирно-кефірної дієти відзначаються факти, доведені досвідом та медичними дослідженнями:

  1. Із кисломолочного сиру не потрібно готувати страви.
  2. Гарантія схуднення навіть без тренувань. Невелика добова калорійність 500 г кисломолочного сиру з жирністю 5 або 9% + 400 мл 1% кефіру – 610 та 910 калорій. Незначна сумарна кількість довгих вуглеводів – 26,4 г. Величезну роль відіграє неможливість перетворення деяких амінокислот молочних білків на глюкозу.
  3. Швидка втрата ваги. Бідна на прості вуглеводи високобілкова дієта на кисломолочному сирі та кефірі працює як кетогенна: дефіцит цукрів сприяє виникненню кетогенезу, в якому швидко згоряють запаси жирових депо.
  4. Відсутність почуття голоду. На відміну від вуглеводів, дієтичні молочні білки насичують «щільніше» і більш тривалий проміжок часу. У відповідь на багату білком їжу не тільки гальмується вироблення гормону голоду — греліну, а й стимулюється синтез відповідального за відчуття ситості пептиду — YY.
  5. Ідеальне поєднання калію та натрію. Допомагає нормалізувати невисокі відхилення артеріального тиску та, на відміну від інших монодієт, тримати його в межах норми, без стрибків.

До мінусів сирно-кефірної монодієти можна віднести складність її дотримання через «одноманітність» та виникнення нездорової тяги до їжі, зриви на епізоди переїдання після її закінчення. Крім цього, відсутність клітковини може стати причиною запору, загострень дивертикуліту кишечника та геморою. При відсутності фізичних навантажень виникає зниження метаболізму.

Тим, хто має сильну волю і думають, що можуть схуднути на більшу кількість кг, ніж заявлено, за рахунок збільшення рекомендованої тривалості, слід знати наступний факт. Високобілкові програми харчування погано справляються із завданням схуднення у довгостроковій перспективі. Відчутно схуднути на кисломолочному сирі можна за короткі проміжки часу — від 3 до 15 днів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання44 хвилини тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитаннягодина тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання3 години тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання4 години тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання5 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання6 годин тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання6 годин тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання7 годин тому