Хочете контролювати свій тиск? Це не так і складно. За словами лікаря-терапевта Дарії Кустової , якщо погода стабільна і синоптики не віщують жодної бурі, то, швидше за все, винні у стрибках тиску ви самі.
Неправильне харчування та зловживання продуктами, які здатні спровокувати погіршення стану у гіпертоніків – найчастіші причини стрибка тиску. Додатковими негативними факторами медик також назвала малорухливий спосіб життя та стреси.
Як стверджує Кустова, позбавившись деяких продуктів харчування, можна легко контролювати свій артеріальний тиск.
Насамперед треба відмовитися від вживання п'яти продуктів:
Солоні огірки, помідори, кабачки та інші овочі. Надлишок солі в цих продуктах неодмінно призведе до того, що організм прагне утримати більше води, щоб вимити сіль. Тим часом зайва рідина завжди підвищує кров'яний тиск і тим самим збільшує навантаження на серце та кровоносні судини.
Консерви . Вони можуть бути смачні та ніжно кохані вами. Однак є сенс звільнити від них полиці в шафах раз і назавжди. Усередині таких банок є внутрішній шар з BPA (Бісфенол - А) - шкідливої хімічної речовини, що викликає гіпертонію.
Піца . На жаль, але багато інгредієнтів з неї неодмінно призводять до підвищення артеріального тиску. Наприклад, гострий соус, перець, ковбаса, майонез та ін. Крім того, у піці багато солі: у більшості різновидів цих пирогів лише один шматочок містить більше половини добової норми солі.
Червоне м'ясо. Вчені давно з'ясували, що часте вживання червоного м'яса може призвести до численних проблем зі здоров'ям, включаючи підвищення тиску та онкологію. Втім, медик не закликає назавжди відмовлятися від улюбленої яловичини, достатньо завести правило - не їсти її частіше, ніж 2-3 рази на тиждень.
Солодощі . Цукор для здоров'я ще шкідливіший, ніж сіль. більше, для гіпертоніків небезпечними можуть стати як тістечка і торти, а й солодкі напої – компоти, газировка, морси. Вживання продуктів з високим вмістом цукру призводить до небажаного збільшення ваги та стрибків артеріального тиску.