Страви, приготовані з курячих яєць, традиційно входять до раціону багатьох людей. Найчастіше їх їдять на сніданок. Але відкритим залишається питання, який спосіб приготування яєць найкорисніший, а який шкідливий.
Лікарі стверджують, що найкориснішими вважаються ті, що зварені некруто, мішечок або яйце пашот. Білок денатуризований, його легко засвоїти і температурне руйнування амінокислот менше.
Менш корисними вважаються яйця, зварені круто, та сирі.
Омлет максимально корисний, якщо готувати в духовці або під щільно закритою кришкою на слабкому полум’ї, уникаючи смаженої скоринки.
Оката яєчня в будь-якому вигляді менш корисна. Вона містить високий рівень кінцевих продуктів глікування (КПГ), які є ключовим чинником раннього старіння організму.
Для порівняння: яйце смажене – 2749 од. КПГ, яйце пашот – 90 од. Таким чином, щоб уникнути передчасного старіння, слід їсти продукти та страви, які найменше містять КПГ.