Догори
Дати відгук

Названо найгірший час для вживання кави

Кава у великій кількості та неправильний час здатна завдавати серйозної шкоди організму.

3 хв на прочитання26 Липня 2023, 13:34
Поділитись:

Чорна кава може покращити розумові здібності, зарядити енергією, допомогти травленню та навіть діяти як протизапальний засіб. Є дані, що кофеїн рятує від деменції та корисний для печінки.

Але важливо враховувати і обставини, за яких кава може завдати більше шкоди, ніж користі. Коли не треба пити каву?

КАВА ПІСЛЯ ОБІДУ

Кава цілком здатна влаштувати вам серйозні проблеми зі сном. Тому задумайтеся, якщо у вас є складнощі із засинанням, чи сон — уривчастий і тривожний, ви щоранку встаєте розбитим і відчуваєте, що не висипаєтеся — може, не треба пити каву в другій половині дня?

Один із варіантів вирішення проблеми — випити холодну каву перед полуднем. Через більшу концентрацію кофеїну в ній, ніж у гарячій, «підзарядити батарейки» вийде ефективніше і запасу енергії вистачить на більш тривалий термін.

КОЛИ ВИ ВЖЕ ВИПИЛИ 2 ЧАШКИ

Кава у великій кількості здатна завдавати серйозної шкоди організму. Максимум, що рекомендують експерти – 2-3 чашки на день. Якщо п’єте каву у великих кількостях, організм може почати страждати від нестачі рідини. А це гарантовано зіпсує шкіру, травлення та доведе до зневоднення.

Крім того, що кава зневоднює, а це вже погано для нирок, вона ще й підвищує тиск. По суті, це подвійний удар по органах виділення.  

КОЛИ ВИ НІЧОГО НЕ ЇЛИ

Пити каву на порожній шлунок – не найкраща ідея, попереджають медики. Вживання напою натщесерце може викликати дискомфорт у шлунку, оскільки розслаблює нижній стравохідний сфінктер. Клапан може закритися не повністю, і тоді шлункова кислота може потрапити в стравохід, спричинити печію. Вважається, що чорна кава протипоказана при езофагітах, гастритах, дуоденітах.

ЯКЩО У ВАС ПІДВИЩЕНИЙ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ

Якщо ви боретеся з  високим рівнем холестерину, вам не потрібно виключати каву зі свого життя. Але ви можете подумати про те, яку каву вибрати.

Особливо небезпечна нефільтрована кава. Він містить речовини, що підвищують рівень холестерину у крові. Використання фільтра видаляє їх та знижує ймовірність серцевих нападів та ризик передчасної смерті.

ЯКЩО ВИ П’ЄТЕ КАВУ РЕГУЛЯРНО

Кофеїн цілком може спричинити залежність. Напій стимулює вироблення адреналіну та нейротрансмітерів, які впливають на рівень енергії. Проблема в тому, що наше тіло пристосовується до впливу цих речовин і вимагає збільшення доз для отримання того ж ефекту, що зрештою призводить до передозу кофеїну, до вигоряння та втоми.

Тому варто влаштовувати вихідні від кофеїну, тим більше що ми його вживаємо найчастіше і в інших продуктах. Він міститься у шоколаді, газуванні, чорному та зеленому чаї — у різних дозах.

Кофеїн у великих кількостях може спричинити розвиток патологій шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та нервової систем – гіпертонії, виразки, гастриту і навіть психічних розладів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.