Догори
Дати відгук

Названо міста Європи з найбільш убивчим повітрям: деталі

Найвищий рівень смертності, пов'язаний з токсичним газом NO2, спостерігався в містах таких країн, як Іспанія, Бельгія, Італія та Франція.

2 хв на прочитання20 Січня 2021, 14:36
Поділитись:

Вчені розкрили рейтинг міст Європи з найвищими показниками смертності, пов'язаними із забрудненням повітря. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі The Lancet Planetary Health.

Фахівці спиралися на недавні наукові дані про взаємозв'язок між рівнями забруднення повітря та смертністю, щоб розрахувати вплив, як два різні сценарії скорочення забруднення повітря вплинуть на скорочення смертності.

Три математичні моделі були об'єднані для визначення середніх рівнів кожної забруднюючої речовини в кожному місті, за основу бралися значення 2015 року та порівнювалися з даними 2018 року.

Згідно з результатами дослідження, якби рівні ультрадисперсних частинок PM2.5 і газу NO2 стримувалися у всіх аналізованих містах на рівні, рекомендованому ВООЗ, то вдалося б уникнути 51 тисячі і 900 випадків передчасної смерті на рік відповідно.

Якби рівні забруднення опустилися б до найнижчих виміряних значень, то величезну кількість померлих можна було б знизити на 125 і 79 тисяч смертей на рік, відповідно. Найвищий рівень смертності, пов'язаний із токсичним газом NO2, спостерігався в містах таких країн як Іспанія, Бельгія, Італія та Франція.

Найвищий відсоток загальної смертності (до 7 %) реєструється в Мадриді. Найбільше смертей від зважених твердих частинок реєструється в долині річки По в Італії, на півдні Польщі та в Чехії. В італійському місті Брешіа частка смертей, пов'язаних із PM2.5, досягає рекордних 15 %.

У десятку європейських міст із найвищим рівнем смертності від дисперсних частинок увійшли: Брешіа (Італія), Бергамо (Італія), Карвіна (Чехія), Віченца (Італія), Силезская метрополія (Польща), Острава (Чехія), Ястшебе-Здруй (Польща ), Саронно (Італія), Рибник (Польща), Гавір (Чехія).

У десятку з NO2 увійшли: Мадрид (Іспанія), Антверпен (Бельгія), Турин (Італія), Париж (Франція), Мілан (Італія), Барселона (Іспанія), Мольет-дель-Вальєс (Іспанія), Брюссель (Бельгія), Херне (Німеччина) й Аржантьой (Франція).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання17 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора