Догори
Дати відгук

Названо 13 небезпечних симптомів, які може викликати передозування вживання вітаміну D

ільшість людей на планеті відчувають дефіцит вітаміну D.

2 хв на прочитання05 Жовтня 2023, 23:50
Поділитись:

Науковці рекомендують приймати добавки з цим вітаміном в холодну пору року. Однак передозування вітаміном D може бути небезпечним, як і його дефіцит.

Передозування вітаміну D настає, якщо його рівень крові перевищує 50–60 нг/мл. Якщо він стає вищим за 100–150 нг/мл, то виникає токсичність.

Надлишок вітаміну D особливо небезпечний людям, які приймають високі дози вітаміну D протягом тривалого часу або мають підвищену чутливість до нього. При деяких захворюваннях, таких як саркоїдоз, навіть невеликі дози добавок з вітаміном D можуть спричинити симптоми його передозування.

Як правило, передозування вітаміну D найбільш поширене при прийманні разових доз понад 10 000 МО, але ризик також виникає при регулярному прийнятті понад 4 000 МО на добу.

Симптоми передозування вітаміном D:

- відсутність апетиту;
- підвищена спрага;
- блювання;
- болі в животі;
- болі в суглобах та м’язах;
- дратівливість та тривожність;
- швидка стомлюваність;
- нерегулярне серцебиття;
- металевий присмак у роті;
- підвищений артеріальний тиск;
- різь у власних очах;
- свербіж шкірних покривів;
- судоми;
- збільшення селезінки та печінки.

Приймання надто великої кількості вітаміну D призводить до інтоксикації організму. Наслідки та симптоми передозування пов’язані з надлишком кальцію в організмі. Він починає накопичуватися в кровоносних судинах та внутрішніх органах.

Чим небезпечне передозування вітаміном D?

- утворення каменів у нирках та жовчному міхурі;
- проблеми з підшлунковою залозою;
- інсульт;
- інфаркт міокарда.

Для того, щоб знизити рівень вітаміну D в організмі та уникнути серйозних наслідків для здоров’я, слід на якийсь час відмовитися від його прийняття. Пийте більше і трав’яних настоїв, які мають сечогінний ефект. Скоротити споживання продуктів з високим вмістом калію: зелених овочів, насіння, молока. І обов’язково завітайте до лікаря, який призначить ліки при гіпервітамінозі D.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost