Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Навіть маленькі діти очікують, що ресурси буде розподілено порівну, але і їх приваблює багатство — дослідження

Навіть маленькі діти очікують, що ресурси буде розподілено порівну, але і їх приваблює багатство — дослідження

Розвиток людства так і відбувався.

3 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Діти — фанатики справедливості. Якщо ви цього не спостерігаєте вдома, то можете прочитати це в дослідженнях: навіть маленькі діти очікують, що ресурси будуть розподілені порівну, і віддають перевагу людям, які це роблять. Вони безкорисливо діляться (так, науково доведено!), й уникають людей, які поводяться асоціально.

Проте психологи виявили в експериментах із 230 маленькими дітьми в США, що навіть у віці від 14 до 18 місяців малюки можуть розрізнити, багато чи мало у когось є, і віддають перевагу заможним. Про це розповідає Die Zeit.

Дослідники представили дітям двох людей, у кожного з яких був прозорий контейнер; в одному з них було багато іграшок або печива, в іншому — мало. Поки що все просто. Але потім ті ж самі люди з'явилися з непрозорими контейнерами. Проте майже троє з чотирьох дітей віддали перевагу контейнеру людини, у якої раніше було багато. Їхній розрахунок, очевидно, був такий: хто має, той має.

Здатність розрізняти тих, хто має, і тих, хто не має, також відображалася у поведінці дітей щодо акторів. Психологи запропонували «багатіям» і «біднякам» побудувати вежу з цеглинок; у обох була однакова кількість цеглинок. Потім обидва простягали руку до останньої цеглинки, яка перебувала поза зоною досяжності для них поруч із дитиною. Четверо з п'яти юних піддослідних принесли її людині, яку вони раніше вважали заможною.

І, вочевидь, діти також не хотіли мати нічого спільного зі знедоленими. У наступному експерименті троє з чотирьох піддослідних були схильні звертатися до людини з грошима, хоча в цій ситуації ніщо не вказувало на їхню здатність до гри.

Але психологи пішли ще далі: чи оцінили б діти самих людей по-іншому? Оскільки вони не могли просто опитати 14-18-місячних учасників, то програвали дітям або позитивні висловлювання («Вона хороша дівчинка! Вона добре попрацювала!»), або негативні («Вона погана дівчинка!»). У випадку зневажливих коментарів діти значно менше дивилися на тих, хто поводився добре, ніж тоді, коли чули схвальні коментарі. Дослідники дійшли висновку, що хоча діти не обов'язково позитивно оцінювали тих, хто має успіх (вони не дивилися в їхній бік достатньо довго, коли чули схвальні коментарі), та знецінювали тих, хто не має успіху.

Дивлячись на розвиток людства, результати, опубліковані в Journal of Experimental Psychology, здаються правдоподібними: багато допомагає багато, це завжди було девізом еволюції.

Цікаво, що немовлята віддавали перевагу заможній людині незалежно від того, звідки взялося її багатство: в одному експерименті воно існувало від самого початку, в іншому — один із людей збагатився нечесним шляхом, а в третьому — третій суб'єкт розподілив ресурси нерівномірно. Діти віддавали перевагу заможним, навіть якщо ті накопичили своє багатство нечесною поведінкою.

Як це узгоджується з дитячим фанатизмом щодо справедливості?

«Хоча діти загалом віддають перевагу людям, які справедливо розподіляють ресурси, вони віддають перевагу тим, у кого в підсумку більше ресурсів», — каже Аріанна Ісон, одна з авторів дослідження.

Інтерес до багатства, можливо, на початку переважив інтерес до справедливості. І ця перевага може виникнути внаслідок негативної оцінки бідних людей, а не позитивної оцінки багатих людей. Тому слід змалечку стежити, щоб діти не знецінювали бідних людей. Для цього нам усім довелося б адаптуватися до власного ставлення: дорослі також віддають перевагу багатим людям — незалежно від того, багаті вони самі чи бідні. Це також науково доведено.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
У ВООЗ стурбовані різким зростанням проблемного використання підлітками соціальних медіа
5 хв на прочитання41 хвилину тому
Фото: BILD
Три з чотирьох офіціанток піддаються сексуальним домаганням на Октоберфесті — ось що з цим вирішили зробити
1 хв на прочитаннягодина тому
Івао Хакамата. 2024 рік, Токіо, Японія. Фото: Reuters
У Японії виправдали чоловіка, якого понад 50 років тому засудили на смерть за вбивство чотирьох людей — ось чому
1 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Що пити восени: радить лікар
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна запроваджує Європейські стандарти якості ліків
2 хв на прочитання7 годин тому
Незважаючи на роки розмов, жінок серед виступаючих на Асамблеї ООН — менше 10 %, заявляє Гутерріш
1 хв на прочитання23 години тому
Кабінет міністрів схвалив низку рішень у сфері охорони здоров`я, освітніх послуг та енергетики
4 хв на прочитанняВчора
Низка кадрових призначень від Уряду сьогодні
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost