Догори
Дати відгук

Навіть холодильник: лікар називає 5 найнебезпечніших для здоров'я побутових приладів

Ідеться не лише про травми та ризики пожежі, а й про інфекційні чи алергічні захворювання.

4 хв на прочитання17 Березня 2023, 15:47
Як зекономити на купівлі холодильника: 5 рекомендацій. Фото ілюстративне Як зекономити на купівлі холодильника: 5 рекомендацій. Фото ілюстративне
Поділитись:

Сьогодні ми вже не уявляємо свого життя без побутової техніки та різних сучасних приладів на кухні. Але періодично в ЗМІ з’являються повідомлення про те, що побутові прилади становлять загрозу.

Якщо щодо мікрохвильових печей періодично розгоряються спекотні суперечки, то щодо багатьох інших побутових приладів немає настороженості та претензій. Однак, якщо використовувати прилади неправильно чи не дотримуватись елементарної техніки безпеки, ігнорувати прочитання інструкцій, можна зіткнутися з серйозними наслідками для здоров'я. Патофізіолог, алерголог-імунолог, педіатр Олена Парецька розповідає про можливу шкоду звичної техніки в будинку.

Травми, пожежі та ризики інфекцій

Серед очевидних ризиків, пов'язаних із різною побутовою технікою, варто виділити різні травми, спричинені механічними, термічними чи електричними факторами, ризики пожежі, якщо побутовий прилад несправний або використовується неправильно. Крім того, під час експлуатації деяких побутових приладів можливе підвищення ризику деяких захворювань — інфекційних чи алергічних.

А ось щодо впливу електромагнітних випромінювань однозначного висновку немає — тому говорити про те, що мікрохвильова піч або інший прилад можуть загрожувати небезпечними наслідками через хвилі, поки не можна, немає однозначних наукових даних.

Тостер: ризик опіків та удару струмом

З моменту появи в 1893 році ці прилади заслужили сумну славу найбільш вогненебезпечних приладів. Річ у тім, що прилад потрібно вмикати в розетку тільки на час його використання. Якщо він стоїть без діла, він має бути знеструмлений. Ще одна проблема — часте займання в ході роботи, якщо тости банально застрягли всередині чи перегрілися деталі, які далеко не завжди високої якості збирання.

Багато людей йдуть далі, грубо порушуючи техніку безпеки, і дістають із увімкненого приладу їжу голими руками чи виделками, ножами. Тому опіки й удари електрострумом — це найголовніша небезпека тостера.

Посудомийка: рай для грибка

Крім високої пожежної небезпеки через особливості установки, ключовою проблемою приладу можна вважати принцип його роботи. Вологість і тепла вода, закритий прилад, який погано просушується між циклами роботи — чудове середовище для розмноження грибкової флори.

За даними різних досліджень, патогенні грибки виявляються майже 60 % посудомийок. Особливо небезпечні пліснява та грибки роду Кандіда. Вони можуть спричинити інфекції у людей, які мають знижену резистентність організму. Плюс до цього, у людей, які страждають на алергію на плісняву, цей прилад може провокувати напади. У вирішенні проблеми допомагає регулярний догляд посудомийки — обробка її двічі на місяць содовим і оцтовим розчинами.

Холодильник: джерело листерій і не тільки

З погляду пожежонебезпеки та випромінювань це один із найбезпечніших приладів. Але проблеми холодильників у тому, що вони можуть стати джерелами небезпечних бактерій, які стійкі до холоду і зберігаються на продуктах харчування. Прикладами подібних патогенів можуть стати збудники листеріозу й ієрсиніозу. Бактерії легко зносять холод, зберігаючи свою життєздатність і пошкоджуючи продукти. Особливо небезпечні в цьому плані молоко та м'ясо, свіжі овочі та зелень, де бактерії живуть і чудово почуваються.

Важливо дотримуватись правил зберігання продуктів, розділяючи їх по різних полицях, використовуючи контейнери та дотримуючись термінів придатності.

Фен: ризик електротравми

Є окремі дані про те, що цей прилад видає високий рівень електромагнітного випромінювання, оскільки має високе енергоспоживання і тримається близько до голови. Але ми не так часто використовуємо фен, щоб ризики були високими. Інша справа, що є ризик смертельної електротравми, якщо використовувати фен у ванні, коли поряд є вода. Ризик удару електрострумом великий.

Також небезпечно класти ввімкнений прилад на різні м'які поверхні чи прикривати отвори для вентиляції. У цьому випадку прилад може перегріватись і спалахнути. Важливо також регулярно оглядати цілісність приладу та дроту, щоб уникнути біди.

Кондиціонер: ризик загострення астми

Є дослідження, що підтверджують, що різке охолодження повітря за рахунок роботи кондиціонерів, із його висушуванням, посилює перебіг астми та респіраторних форм алергії.

Крім того, різкі перепади температур можуть провокувати «синдром хворої будівлі» — люди, які перебувають у кондиціонованих приміщеннях, скаржаться на шкірні подразнення, втому і головний біль, утруднення дихання. Це з накопиченням конденсату і зростанням цвілі, яка потім потрапляє у повітря кімнат. Щоб уникнути подібного, потрібно регулярно чистити прилад.

Також ми розповідали, як заощаджувати електроенергію, готуючи їжу.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Симптоми інсульту Біль Серцеві хвороби
Цей біль може бути ознакою майбутнього інсульту: лікарі розповіли про симптоми
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора