Навіщо і як пити оцет при діабеті: поради біохіміка
Варто випивати склянку води з розведеною в ній ложкою оцту перед вуглеводним прийомом їжі один раз на день.
Деякі експерти та дослідження говорять про користь оцту задля підтримання стабільного рівня глікемії. Зокрема французька біохімік Джессі Інчауспе (Jessie Inchauspe) у своїй книзі «Glucose Goddess Method» радить випивати склянку води з розведеною в ній ложкою оцту (наприклад, яблучного) перед вуглеводним прийомом їжі один раз на день, аби запобігти різким коливанням глюкози крові.
Яким чином оцет впливає на глюкозу? Відбувається:
- затримка спорожнення шлунка;
- всмоктування вуглеводів в кишківнику;
- ендогенне вироблення глюкози печінкою;
- метаболізм глюкози в скелетних м'язах;
- посилення кровотоку;
- секреція інсуліну.
Як вживати оцет безпечно?
✔ Споживати невелику кількість оцту. За відсутності протипоказів почати слід з 1 чайної ложки з поступовим підвищенням максимум до 2 ст. л. на день.
✔ Обов’язково розводити оцет у великій кількості води (склянці 200-250 мл).
✔ Мінімізувати тривалість контакту оцту з зубами — пити розведений у воді оцет через соломинку.
✔ Оптимально пити оцет за 20-30 хв до їжі.
✔ Після прийому оцту прополощіть рота водою.
Порадьтеся зі своїм лікарем, перш ніж вводити оцет у раціон.
Також ми писали, що схуднення лікує діабет II типу — дослідження.