Науковці знайшли, як вилучати срібло з відпрацьованих сонячних панелей з ефективністю 98%

1 хв на прочитання01 Вересня 2024, 06:30
ФОТО: ылюстративне

Група хіміків, металургів та інженерів розробила високоефективний метод вилучення срібла з відпрацьованих сонячних панелей.

Група хіміків, металургів та інженерів розробила високоефективний метод вилучення срібла з відпрацьованих сонячних панелей з ефективністю 98%. Дослідники пропонують розв’язання однієї з проблем переробки цього дороговартісного обладнання, термін служби яких поступово або вже зацінчився.

У виробництві фотоелектричних модулів срібло використовується в процесі металізації на лицьовій стороні кремнієвих сонячних елементів за допомогою техніки трафаретного друку. Хоча Європейська комісія у 2023 році не класифікувала срібло як критично важливу сировину, та не слід ігнорувати його потенційну критичність.

Дослідники запропонували процес, заснований на використанні активованого основою персульфату та аміаку. Під час реакції персульфат служить окислювачем, а аміак сприяє відділенню срібла від міді, запобігаючи її вилуговуванню.

Провівши серію експериментів, команда оптимізувала процес, досягнувши 85% ефективності вилучення срібла. Потім, за допомогою електроосадження і окислювально-відновної заміни, їм вдалося збільшити ефективність до 98,7%.

Цей метод являє собою відносно недорогий спосіб переробки, який може істотно зменшити екологічний слід сонячних панелей, забезпечуючи більш повне використання цінних матеріалів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: