Картопляні чіпси під пиво — улюблене поєднання багатьох людей. Але науковці вигадали спосіб, який використовує цей дует для боротьби з глобальним потеплінням. Повідомляє BBC.
Британський виробник картопляних смаколиків Walkers збирається скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу від свого виробництва на 70% за допомогою нової технології. Згідно з задумом, CO2 від процесу бродіння пива будуть збирати й змішувати з картопляними відходами. І ця суміш далі стане мінеральним добривом. Це добриво вирушить на поля у Великій Британії, де його використають у процесі вирощування наступного врожаю картоплі.
Виробництво міндобрив супроводжується великими викидами CO2. Але технологія, яку збирається використати виробник чіпсів, допоможе зробити та цей процес екологічно чистішим. Таким чином, суміш пива й чіпсів зробить подвійну роботу: збере шкідливі гази від бродіння і від виробництва добрив.
Компанія виробник чіпсів вже використовує систему метанового бродіння, в рамках якої бактерії живляться картопляними відходами, виробляючи газ. Його збирають і спалюють в процесі обсмаження чіпсів. Це дозволяє не використовувати викопне паливо. Але після бродіння лишається картопляна маса, яку тепер будуть змішувати із зібраним від пивного бродіння CO2.
Нагадаємо, вчені знайшли скарби, яким понад тисяча років (фото).