Догори
Дати відгук

Науковці вже готуються до рекордної спеки у 2024 році — Bloomberg

Екстремальні коливання температури посилилися приблизно на 30 % з 1960 року порівняно з шістьма попередніми десятиліттями.

7 хв на прочитання14 Січня 2024, 20:02
Пором, що сів на мілину в амазонському місті Манаус, Бразилія, в жовтні 2023 р. Фото: Майкл Дантас/AFP/Getty Images Пором, що сів на мілину в амазонському місті Манаус, Бразилія, в жовтні 2023 р. Фото: Майкл Дантас/AFP/Getty Images
Поділитись:

Цей рік буде настільки спекотним, що деякі експерти вже прогнозують, що він може перевершити 2023 рік як найспекотніший за всю історію спостережень. Про це розповідає Bloomberg.

Звісно, насамперед за це відповідальна зміна клімату. Спалювання викопного палива збільшує кількість парникових газів в атмосфері, що призводить до зростання середньої глобальної температури. У 2023 році середня температура була приблизно на 1,5 °C вищою, ніж у доіндустріальну епоху; за попередніми оцінками, цього року вона зросте на 1,3 — 1,6 °C.

Але ще більш упевненими у прогнозах на 2024 рік науковців робить Ель-Ніньйо — одна з трьох фаз багаторічного кліматичного циклу, відомого як Ель-Ніньйо-Південне коливання. Ель-Ніньйо характеризується більш гарячими водами в тропічній частині Тихого океану, в той час як Ла-Нінья є його прохолодним аналогом. (Існує також нейтральна фаза.) Коли під час Ель-Ніньйо температура поверхні моря підвищується, повітря над водою також нагрівається через зміни в океанічній циркуляції та погодних умовах.

Уявіть собі каструлю з водою, що нагрівається на плиті, каже Улла Хіде, науковиця, яка працює над моделюванням океану в некомерційній організації [C]Worthy. Якщо ви наллєте в каструлю холодної води, «ви відчуєте лише незначну зміну температури в каструлі», каже вона. Це фактично те, що відбувається під час Ла-Нінья, коли холодна вода піднімається з глибини океану на поверхню.

Тепер припиніть лити холодну воду. Раптом вода в каструлі починає нагріватися набагато швидше. Це вплив Ель-Ніньйо, каже Хіде, і що довше він триває, то теплішим стає Тихий океан і повітря над ним. Оскільки Ель-Ніньйо зазвичай досягає свого піку за кілька місяців, існує також «лаг або затримка між нагріванням тропічної частини Тихого океану і підвищенням глобальної температури поверхні», каже Майкл МакФейден, старший науковий співробітник Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

Іншими словами, другий рік Ель-Ніньйо часто буває теплішим за перший.

За останні кілька десятиліть подвійний удар кліматичних змін та Ель-Ніньйо спричинив низку рекордно спекотних років. Згідно з одним дослідженням, екстремальні коливання між Ель-Ніньйо і Ла-Нінья посилилися приблизно на 30 % з 1960 року порівняно з шістьма попередніми десятиліттями, причому третина з них, імовірно, пов'язана з глобальним потеплінням. Це може здатися незначним, але це означає, що «сильніші явища стають ще сильнішими», каже МакФейден.

«Вони є найбільш руйнівними», — говорить науковець.

Проте тогорічна спека була особливо шокуючою. Кожен місяць у 2023 році був теплішим за середній показник 1991-2020 років, а друга половина року, після початку Ель-Ніньйо, побила всі рекорди: червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад і грудень були найспекотнішими місяцями за всю історію спостережень. Липень був найтеплішим місяцем за всю історію спостережень, а 6 липня — найспекотнішим днем. Вересень був настільки аномально спекотним, що дослідник клімату Землі з Берклі Зік Хаусфатер назвав цей рекорд «банановим».

Частково ця спека виходила за рамки типових моделей Ель-Ніньйо. Наприклад, температура в Атлантичному океані встановила рекорд наприкінці липня, що зазвичай не є наслідком Ель-Ніньйо.

Аномалії 2023 року роблять температуру 2024 року ще більш важливою для вивчення. І вже є кілька здогадок щодо того, якою буде цьогорічна спека, оскільки Ель-Ніньйо має тенденцію збільшувати шанси на певні типи погоди в певних регіонах.

Посуха та повені

Оскільки найтепліша частина Тихого океану зміщується на схід, ми можемо очікувати «реорганізації» вітрів, океанської конвекції та кількості опадів по всій планеті, каже Хіде. Це, ймовірно, означатиме тенденцію до висихання в місцях, які звикли до більшої кількості опадів, і навпаки. Обидві ці зміни мають наслідки для сільського господарства: продовольча і сільськогосподарська організація ООН особливо занепокоєна відсутністю продовольчої безпеки цього року через посуху в Східній Азії, Південній Африці та Центральній Америці.

Ель-Ніньйо також принесе суху погоду в Амазонію, яка вже переживає сильну посуху, і може викликати більше опадів на південному сході Бразилії й у сусідньому Уругваї, каже МакФейден.

Лісові пожежі

Переміщення теплої води і дощів через Тихий океан, спричинене Ель-Ніньйо, призводить до того, що над південно-східною Азією, особливо там, де вона межує з океаном, небо стає чистішим. Це означає, що сонце проникає більше, висушуючи землю і рослинність, що збільшує ризик лісових пожеж. За словами Томаса Сміта, доцента кафедри екологічної географії Лондонської школи економіки, Індонезія вже бореться з одними з найсильніших лісових пожеж з 2019 року. Перші кілька місяців цього року, ймовірно, принесуть більше пожежонебезпеки в ці регіони, а також у східну Австралію.

У США і Канаді Ель-Ніньйо, як очікується, принесе тепло на північно-західне узбережжя Тихого океану навесні, а це означає, що в цих регіонах може розпочатися суворий літній сезон пожеж. Сміт каже, що особливо високий ризик «екстремальної поведінки вогню» на Алясці.

Сильніші шторми

Тогорічний рекордно низький рівень морського льоду і високі температури морської поверхні також можуть призвести до неочікуваних наслідків в Європі, каже Віккі Томпсон, кліматолог з Королівського метеорологічного інституту Нідерландів.

«Зміна морського льоду, ймовірно, вплине на струминну течію через Північну Атлантику, можливо, змінивши її розташування, що може призвести до сильніших штормів по всій Європі. Або ж шторми можуть рухатися по-іншому і впливати на інші регіони, ніж ті, які були найбільш вірогідними в минулому», — каже вона.

Екологічні проблеми Зміна клімату 2024 рік Ель-Ніньйо
Торік морський лід найбільше вкрив 17 млн км2 Антарктики — на 1 млн менше від попереднього рекордно низького показника, встановленого в 1986 році. Фот: Торстен Блеквуд/Getty Images

Знебарвлення коралових рифів

У грудні стаття в журналі Science попередила про можливість масового знебарвлення та загибелі коралів, спричиненого потеплінням океанів. Адам Скейф, керівник відділу довгострокового прогнозування Метеорологічної служби Великобританії, каже, що він «не має жодних сумнівів, що в найближчі місяці відбудеться безпрецедентне знебарвлення коралів у Тихому океані». У 2016 році, на другий рік ще одного сильного Ель-Ніньйо, Великий Бар'єрний риф зазнав найсильнішого знебарвлення за всю свою історію.

Якщо загальноприйнята думка про те, що другий рік Ель-Ніньйо є спекотнішим за перший, то вона також припускає, що цей Ель-Ніньйо завершиться до середини 2024 року. На той момент температура має повернутися до «нормальної» — тобто все ще зростати, але вже не так дико, як раніше.

Але те, яким спекотним був 2023 рік, піднімає привид погодно-кліматичної динаміки, яку ми не до кінця розуміємо.

«Ми не знаємо, чи сталося щось інше в кліматичній системі і чи не пройшли ми якусь переломну точку. Ми не маємо доказів цього, але ми також не маємо доказів протилежного», — каже Карло Буонтемпо, директор Служби зміни клімату «Коперник» у Європейському центрі середньострокових прогнозів погоди.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.