Догори
Дати відгук

Науковці розповіли, хто належить до найбільш привабливих «жертв» комарів

Неможливо зробити себе дуже непривабливим для комарів, але захиститися можна.

2 хв на прочитання19 Червня 2022, 18:09
Поділитись:

Для самиць комарів кров служить джерелом білка їхніх яєць. Своїм довгим хоботком вони проколюють шкіру, впорскують через нього слину та всмоктують кров. Тіло людини реагує на слину утворенням пухиря та свербінням. Деякі люди реагують на укус легко, інші сильніше, у них на місці укусу можуть виникнути великий набряк і хворобливе почервоніння. Якщо укус припав на ділянку, розташовану близько до капілярної сітки, на його місці можуть виникнути темні плями, схожі на синці. Про те, чим і кому загрожує укус омара, розповіла лікар Олександра Литкіна.

У деяких людей спостерігається синдром Скітера, який відноситься до тяжкої алергічної реакції на укуси комарів. У його основі лежить алергічна реакція на білки, що містяться у слині комара. У людей із синдромом Скітера після укусу комара може розвинутись лихоманка, а пухирі на місці укусів мають тенденцію роздмухуватися до дуже великого діаметру, призводячи до набряклості шкіри. Зазвичай реакція наростає протягом кількох годин.

Декілька років тому науковці Сибірського державного медичного університету з'ясували, кого найчастіше кусають комарі. Найбільш привабливі «жертви» для них — це універсальні донори, люди з І групою крові: згідно з дослідженням, їх кусають у два рази частіше, ніж представників ІІ групи. Ще комарів приваблює запах вуглекислого газу, що виділяється при диханні, тому люди з прискореним диханням (наприклад, діти та вагітні) є кращими для них. Крім того, на «смакові переваги» комарів впливає температура тіла, різкі запахи, (наприклад, поту) і активний кровообіг.

Неможливо зробити себе дуже непривабливим для комарів. Але захиститися можна. Найефективнішим засобом боротьби з комарами, як і раніше, залишаються ультразвукові прилади. Також в аптеках багато захисних засобів від комарів. Для відлякування кровососних можуть бути ефективними й олія квітів вузьколистої лаванди та розбавлена ​​у воді ваніль. Якщо комар все ж таки вкусив, то варто відразу прикласти лід до ураженого місця. Але лід потрібно обов'язково загорнути в пакет чи чисту тканину, щоб не отримати обмороження — особливо це стосується людей зі зниженою чутливістю шкіри. Низькі температури знизять приплив крові, набряк зменшиться і свербіння почне проходити.

Також ми наводили вісім простих способів позбутися комарів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання42 хвилини тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання7 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання8 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Нутриціолог перерахувала продукти, які прискорюють старіння
1 хв на прочитанняВчора