Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Наступ на Донбасі ЗС РФ і «ЗС Л/ДНР» повністю видихнувся — колишній ватажок бойовиків «ДНР» Гіркін

Наступ на Донбасі ЗС РФ і «ЗС Л/ДНР» повністю видихнувся — колишній ватажок бойовиків «ДНР» Гіркін

Битва може мати зустрічно-різноспрямований характер, тобто ЗС РФ можуть наступати в одному регіоні, а ЗСУ в іншому.

4 хв на прочитання20 Червня 2022, 00:54
Поділитись:

Другий («конкретний») етапу так званої спецоперації остаточно завершився, наступ на Донбасі ЗС РФ і «ЗС Л/ДНР», що перебувають у повному підпорядкуванні командування ЗС РФ, повністю видихнувся. Про це на своєму Телеграм-каналі заявив колишній ватажок бойовиків «ДНР», полковник запасу ФСБ, міжнародний терорист Ігор Гіркін (Стрєлков).

«Очевидно, наші війська досягли межі своїх наступальних можливостей і тепер максимум, що можна очікувати — що вони зможуть «домучити» промзону Сєвєродонецька та залишки плацдарму ЗСУ на Сіверському Донці в цьому районі. На решті дільниць в активних бойових діях настала оперативна пауза. У ході битви, що тривала майже два місяці, обидві сторони зазнали величезних (стосовно загальної кількості задіяної живої сили та техніки) втрат. У живій силі укри втратили помітно більше, але вони здатні швидко заповнити втрати і навіть перебуваючи «на ниточці» від поразки, не задіяли тут свої основні стратегічні резерви, твердо дотримуючись обраної у цій операції оборонної тактики», — говорить Гіркін.

Він наголошує, що з військово-теоретичного погляду говорити про перемогу з обох сторін некоректно. З одного боку російські війська не зуміли досягти поставлених стратегічних цілей, і навіть до них істотно наблизитися (ситуація майже не змінилася з початку травня). Хоча при цьому їм вдалося захопити низку важливих територій і великих населених пунктів (Попасна, Червоний Лиман, Сєвєродонецьк), відкинути ЗСУ за Сіверський Донець та розгромити низку частин та з'єднань ЗСУ.

З іншого боку українському командуванню загалом вдалося вирішити своє головне завдання — утриматись у районі Донецька та Горлівки, не допустити розгрому головних сил свого донецького угруповання та виграти час на створення нових резервів. Водночас цей результат коштував великих втрат і падіння морального духу частини військ.

«Загалом таким чином результат травнево-червневої битви на Донбасі можна назвати «нічийним». Проте загалом чаша терезів (на мій суб'єктивний погляд) трохи схилилася у бік Києва. Чому? Відповідь елементарна: цей виграш часу. ЗС РФ не зуміли розгромити ЗСУ навіть частково «на останніх домашніх пиріжках».

«Пиріжки» майже повністю «з'їдені» і потребують переформування та великих поповнень для відновлення боєздатності», — констатує терорист.

Він говорить, що це не означає, що у розпорядженні у російського ГШ більше немає резервів — вони у терміновому порядку готуються вже з квітня-початку травня. Збиваються нові частини та з'єднання — причому їх поповнення («за ідіотсько-показушним бажанням а-ля Гітлер у 1944-му — мати якнайбільше частин і з'єднань на папері») ведеться за рахунок відсутності поповнень для вже воюючих і несучих втрати обстріляних військових одиниць. У результаті на фронт знову потраплять цілком «сирі» частини, упереміш із відведеними та поповненими після «першоетапного бігу до кордону».

Гіркін переконаний, що в ЗСУ картина схожа: багато нових частин із новобранців плюс деякі заздалегідь поповнені кадрові, що уникнули «Донецької м'ясорубки».

«Скільки триватиме оперативна пауза і коли почнеться літня битва за ініціативу (від великого розуму «анонсована» все тим же Р.Кадировим як «стрімкий та ефективний етап») — не знаю. Терміни можуть бути від тижня до місяця-півтора. Навряд чи довше. Тягнути до осені з початком нової наступальної операції, зазнаючи безперервно наростаючих ударів по Донецьку і власне території РФ, наші військові навряд чи зможуть.

Точніше, навряд чи таку витримку зазнає політичне керівництво. Аналогічно і ЗСУ — після важких втрат на фронті їхньому військово-політичному керівництву гостро необхідний великий (або хоча б такий, що виглядає) військовий успіх», — вважає терорист.

Як і раніше, він припускає, що битва може мати зустрічно-різноспрямований характер, тобто російські війська можуть наступати в одному регіоні, а ЗСУ — в іншому. При цьому обидві сторони намагатимуться «зловити» супротивника на успішній обороні у поєднанні з контрударами. Гіркін не виключає, що донецький фронт на якийсь час стане «тихим» (що не означає припинення терористичних обстрілів та боїв місцевого значення). Основні битви можливі в районі Херсона та Харкова — принаймні саме на Херсонському напрямку за фронтом зосереджено досить велике ударне угруповання ЗСУ, говорить терорист.

Також ми розповідали, що ЗС РФ воюють уже другим-третім комплектом техніки, але, на відміну від ЗСУ, не можуть поповнитися — бойовик «ЛНР».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання21 хвилину тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому