Догори
Дати відгук

NASA завершує симуляцію однорічного перебування на Марсі

Але спочатку людей після десятирічної перерви знову відправлять на Місяць.

2 хв на прочитання08 Липня 2024, 01:21
Колонія на Марсі. Зображення згенероване ШІ Колонія на Марсі. Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Трохи більше ніж через рік четверо добровольців завершили експеримент NASA щодо можливого життя на планеті Марс. Перша місія так званої програми Chapea завершилася в суботу в техаському місті Х'юстон після того, як дві жінки і двоє чоловіків покинули місце моделювання Марса площею 160 м2, розповідає Die Zeit.

Проект дає змогу «дізнатися важливі речі про складні системи, і це зробить подорож на Марс і назад набагато безпечнішою», сказала технічний директор NASA Джулі Крамер. Вона оголосила про подальші подібні місії Chapea на 2025 і 2027 роки.

Експеримент NASA розрахований на трохи більше року: чотири людини прожили на території NASA 378 днів. Їхній будинок без вікон, Mars Dune Alpha, був створений за допомогою 3D-принтера. Він включає вертикальну ферму, спальні, тренажерний зал, медичну кімнату, зону відпочинку та кілька робочих зон.

Під час своєї місії четверо науковців здійснили імітацію марсіанських прогулянок і, серед іншого, вирощували овочі. За словами NASA, їм також довелося проявити себе в умовах «додаткових факторів стресу», таких як ізоляція в замкнутому просторі чи симульовані затримки зв’язку із Землею, як це також має місце в реальній місії на Марс.

Помітно зворушені астронавти-випробувачі постали перед камерами з короткими повідомленнями, перш ніж їм дозволили повернутися до своїх сімей.

Експеримент NASA був чудовим досвідом, сказав учасник експерименту Росс Броквелл.

«Я дуже сподіваюся, що це трохи наблизить нас до реальності побачити людей на Марсі», — додав він.

NASA все ще перебуває на самому початку підготовки до пілотованих місій на Марс. Спочатку в рамках програми Artemis людей після десятирічної перерви знову відправлять на Місяць.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.