Догори
Дати відгук

Народжений попелом і каменем: біля Японії утворився новий острів

Підводний вулкан на південь від Японії утворив сушу в Тихому океані. Острів має ширину 100 м і висоту до 20 м.

1 хв на прочитання10 Листопада 2023, 00:32
Біля безлюдного острова Мінамі-Іводзіма в Тихому океані поблизу Японії сталося виверження підводного вулкана. Фото: Kyodo News/imago images Біля безлюдного острова Мінамі-Іводзіма в Тихому океані поблизу Японії сталося виверження підводного вулкана. Фото: Kyodo News/imago images
Поділитись:

У Тихому океані через виверження підводного вулкана утворився новий острів. Японське метеорологічне агентство повідомило, що вулкан розташований приблизно за кілометр на південь від японського острова Іводзіма, тобто приблизно за 1200 км на південь від Токіо. Про це розповідає Die Zeit.

Виверження вулкана почалося 21 жовтня. За словами влади, попіл і каміння накопичувалися на мілкому морському дні протягом десяти днів. На початку листопада утворився острів діаметром близько 100 м і висотою до 20 м над поверхнею води.

В останні роки вулканічна активність навколо Іводзіми зросла. Почастішали виверження під водою. Проте утворення нового острова є особливою подією, повідомили в метеорологічному агентстві. Тим часом вулканічна активність на новоутвореному острові знову вщухла, і він дещо зменшився, оскільки його крихкі породи розмиваються хвилями.

Поки що незрозуміло, чи проіснує острів довше. За даними метеорологічного органу, за розвитком продовжуватимуть спостерігати. За їхньою інформацією, 111 із приблизно 1500 діючих вулканів у світі розташовані в Японії. Японія лежить на так званому Тихоокеанському вогняному кільці, де часто відбуваються землетруси, виверження вулканів і цунамі.

У 2013 році виверження вулкана Нісіносіма в Тихому океані призвело до утворення острова, який продовжував рости протягом багатьох років вивержень. Через два роки новий острів також був утворений біля узбережжя південно-тихоокеанського штату Тонга в результаті місячного виверження вулкана.

Тимчасом науковці реконструювали глобальну зиму, яка знищила динозаврів, і знайшли нову причину великого вимирання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.