Каші, які можна швидко приготувати, здаються гарним способом перекусити на роботі або поснідати в умовах нестачі часу. Але регулярне вживання таких продуктів може сприяти метаболічним порушенням та розвитку асоційованих хвороб.
Усі каші швидкого приготування, як і шліфований рис або вироби з білого рафінованого борошна шкодять здоров'ю серця.
Для виготовлення продукту використовують подрібнені крупи, які у такому вигляді стають багатим джерелом вуглеводів, які провокують голод і підвищують ризики переїдання, жировідкладення, зайвих кілограмів. Великий мінус сумішей швидкого приготування в тому, що вони позбавлені клітковини, яка гальмує всмоктування цукру та холестерину у кров.
До того ж у подібних кашах можуть бути консерванти, барвники або ароматизатори.
Не слід вживати швидкорозчинні каші частіше одного разу на три дні. Через велику кількість крохмалю в них можуть виникати діарея, здуття, надмірне газоутворення, а також слабкість і сонливість. Цей компонент швидких каш негативно впливає на стан кишківника, погіршує стан мікрофлори, не дає нормально всмоктуватися вітамінам та мікроелементам.
Користь організму приносять лише продукти та страви, що містять цілісні зерна, що містять сліди оболонки, оскільки саме вона найбільше вітамінізована.