Догори
Дати відгук

Найбільш хижий гриб на Землі відчуває наближення жертви, ловить її та поїдає

Гриби, які ловлять червів, відіграють важливу екологічну роль, допомагаючи підтримувати баланс екосистем мікроорганізмів.

2 хв на прочитання23 Листопада 2023, 07:31
Так світяться пастки хижого гриба Arthrobotrys oligospora. Фото: Hung-Che, PLOS Biology Так світяться пастки хижого гриба Arthrobotrys oligospora. Фото: Hung-Che, PLOS Biology
Поділитись:

Гриби також можуть бути м'ясоїдними. Особливо Arthrobotrys oligospora — ці гриби харчуються хробаками, пише IFLScience. Причому гриби здатні відчувати наближення жертви, ловити її та поїдати.

Arthrobotrys oligospora — червоїдний вид гриба, який, як виявилося, здатний відчувати, відловлювати та поїдати дуже маленьких тварин. Нове дослідження висвітлило деякі молекулярні зміни, які сприяють його хижацькому способу життя.

Вперше виявлений у 1850 році, Arthrobotrys oligospora — не єдиний червоїдний гриб у світі, але він найпоширеніший. Оскільки він не має м’язів для ловлі дощових хробаків,

основним джерелом поживних речовин для грибів є гниюча органічна речовина.

Та коли A. oligospora відчуває смачних хробаків поблизу, посилюються реплікація ДНК і виробництво рибосом (структур, які створюють білки в клітинах). Невдовзі після цього гени грибів починають збільшувати виробництво білків, які мають вирішальне значення для відлову хробаків, таких як клейкі вузлики та мережі, які заплутують і знерухомлюють червів, а також групу «білків, збагачених пастками».

Але одна справа - зловити хробака, а зовсім інша - з’їсти його. Тут дослідники помітили, що A. oligospora використовує ниткоподібні структури, які називаються гіфами, щоб ефективно зариватися в хробака та перетравлювати його.

Споживання хробаків було пов’язане зі зростанням активності генів, які кодують протеази - групу ферментів, які можуть руйнувати пептидні зв’язки білків. Це особливо вірно для групи, відомої як металопротеази, що свідчить про те, що вони можуть бути вирішальними для травлення хробаків.

Автори переконані, що результати їхнього дослідження розширили наше розуміння ключових процесів, необхідних для грибкової м’ясоїдності.

Гриби, які ловлять нематод, відіграють важливу екологічну роль як один із їхніх природних хижаків, допомагаючи підтримувати баланс екосистем мікроорганізмів і кругообіг поживних речовин.

Також ми писали, що слід знати про гриби, аби вживати їх із користю для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.