Надзвичайно рідкісний кит викинувся на берег Нової Зеландії

2 хв на прочитання15 Липня 2024, 17:41
На сьогоднішній день науці відомо лише дуже мало екземплярів ременезуба лопатозубого. Кит цього виду, який загинув у Новій Зеландії, зараз препарують. Фото: dpa

Для маорі кити є священними тваринами.

Один із найрідкісніших і найменш відомих китів у світі викинувся на берег Нової Зеландії. Туша п'ятиметрового морського ссавця, найімовірніше, належить ременезубу лопатозубому, повідомляє місцеве управління з охорони природи (DOC). Її виявили на пляжі поблизу міста Данедін на Південному острові на початку липня. На сьогоднішній день науці відомо лише дуже мало екземплярів цього виду, розповідає Die Zeit.

«З наукового та природоохоронного погляду, це величезна подія», — сказав операційний менеджер DOC Гебе Девіс. Ременезуби лопатозубі — один із найменш відомих видів великих ссавців сучасності. Нещодавно загибла тварина дає важливу можливість препарувати її і продовжити дослідження цього виду.

Генетичні зразки вже відправлені на аналіз. Наразі кит перебуває в холодильній камері, щоби зберегти його останки до прийняття рішення про наступні кроки, йдеться в заяві DOC. Корінний народ Нової Зеландії, маорі, також буде залучений до цього процесу, щоб тварині була виявлена належна повага, йдеться в повідомленні.

Для маорі кити є священними тваринами: цей народ вважає морських ссавців своїми предками. Разом з іншими корінними жителями островів у південній частині Тихого океану, лідери маорі оголосили китів юридичними особами ще у квітні.

Частини щелеп і зубів ременезуба лопатозубого — або Mesoplodon traversii, як він відомий в науці — були вперше знайдені в 1874 році. Відтоді було лише кілька інших знахідок. У 2010 році два цілих екземпляри цього виду китів вперше були викинуті на берег Північного острова Нової Зеландії. Тварини ніколи не були задокументовані живими в морі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: