Догори
Дати відгук

На Житомирщині знайшли 60 тис. га особливо цінних лісів

Оцінка лісів проводилася за критеріями FSC.

2 хв на прочитання04 Листопада 2021, 17:05
Фото:
TIMES.ZT Фото: TIMES.ZT
Поділитись:

На півночі Житомирщини виявили понад 59 тис. га особливо цінних для збереження лісів (ОЦЗЛ). Вони можуть претендувати на отримання сертифікації FSC (Forest Management certification), і це посилить їх охорону. Про це, з посиланням на Міжнародний природоохоронний проєкт «Полісся — дика природа без кордонів», пише Укрінформ.

«У Волинській області на територіях Маневицького, Городоцького, Колківського, Любешівського, Ратнівського та Поліського лісгоспів виявлено 21580,3 га ОЦЗЛ. На територіях Овруцького, Олевського ЛГ і АПК, Словечанського ЛГ і АПК площа цінних лісів становить 59 736,5 га. У лісогосподарствах Іванківського та Поліського районів Київської області такі ліси ростуть на площі 3069,6 га, у Рівненській області у Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Остківському, Рафалівському, Рокитнівському, Сарненському лісових господарствах — на 63 765,2 га», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що оцінка лісів проводилася за критеріями FSC. Їх ідентифікація та подальша сертифікація за міжнародними стандартами ОЦЗЛ забезпечить стале та відповідальне управління лісами. Крім того, це дасть змогу поліпшити умови для охорони біорізноманіття під час ведення лісового господарства та забезпечити стале збереження водоохоронних, протиерозійних лісів.

«Виділення ОЦЗЛ Полісся та рекомендації для лісових господарств щодо отримання сертифікації FSC мають на меті посилити природоохоронний аспект діяльності лісового господарства. Для природоохоронного українсько-білоруського проєкту «Полісся — дика природа без кордонів» — це ще один крок до основної мети: створити в одному з найбільших природних районів Європи — Поліссі — природну систему, екологічно спроможну формувати ландшафт та забезпечувати ефективну охорону біорізноманіття», — зазначив експерт з лісівничих питань ГО «Українське товариство охорони птахів» і проєкту «Полісся — дика природа без кордонів» Василь Мочан.

«Полісся — дика природа без кордонів» — міжнародний транскордонний проєкт, що об’єднав природоохоронні інституції Білорусі, України, Німеччини, Польщі, Британії. На території України його впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні. Проєкт є частиною Програми вразливих ландшафтів (Endangered Landscapes Programme) і фінансується фундацією «Аркадія — благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна». Період реалізації — 2019–2023 рр.

Нагадаємо, що у Київській області офіційно з'явився перший природний ліс, за цінністю наближений до пралісів. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Пісні хлібні коржі — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання4 години тому
Хабарі за оформлення групи інвалідності
Хабарі за оформлення групи інвалідності – викрито заввідділення медзакладу на Буковині
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Краще вже цукор: аспартам у кока-колі може викликати захворювання на рак
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків Зодіаку. Фото: Шоу-бізнес - Today.ua
Важливо пам'ятати, що наші дії мають наслідки: ​кар’єрний гороскоп на 19 березня для всіх знаків Зодіаку
7 хв на прочитанняВчора
Польська компанія виграла суд у Facebook - Meta заблокувала їхню сторінку
1 хв на прочитанняВчора
Яку зелень найпростіше виростити на підвіконні: поради досвідчених садівників
1 хв на прочитанняВчора
Оновлено рекомендації щодо щеплень двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19 - МОЗ
2 хв на прочитанняВчора
Підліткова вагітність може підвищити ризик ранньої смерті, застерігають науковці
3 хв на прочитанняВчора