На Житомирщині з початку року зафіксували таку кількість випадків ботулізму, скільки в цілому за минулий рік - хвороба прогресує
Постраждалі вживали м’ясні та рибні консерви
На Житомирщині за 7 місяців зафіксували вже 6 випадків ботулізму, хвороба прогресує.
Про це 10 серпня у коментарі Житомир.info розповів – лікар з загальної гігієни ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» Аврамчук Володимир Анатолійович.
«На Житомирщині у 2022 році було зафіксовано 6 спалахів ботулізму та 7 постраждалих. А з початку 2023 року – у лабораторний центр надійшло 12 повідомлень, з них підтверджено було вже 6 випадків ботулізму. Це всі дорослі люди. Зокрема, у Баранівській громаді – 2 випадки, в Овручі – 1, Коростенській та Овруцькій ОТГ по 1 випадку та в Любарській громаді», - зазначив фахівець.
Щодо причин, то в лабораторному центрі зазначають – постраждалі вживали м’ясні та рибні консерви домашнього (неправильного) приготування.
Володимир Аврамчук зауважив, що зазвичай люди з симптомами хвороби звертаються через 3-5 днів спочатку до сімейного лікаря, а потім вже й до медзакладів, після цього їхню кров відправляють на аналізи до лабораторного центру, де і роблять перевірку – реакцію нейтралізації на токсини.
Симптоми ботулізму, серед яких:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
«Симптоми ботулізму найчастіше з`являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Хоча за найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря! Незалежно від тяжкості перебігу захворювання, госпіталізація обов`язкова», - наголошують у лабораторному центрі.
Тож фахівці розповідають, як вберегтися від ботулізму:
- Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.